Gå til sidens hovedinnhold

- Legger man seg ned i en solseng i tre måneder, blir man nok ikke gjenvalgt

Stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) bruker sommeren på å skaffe seg arbeidserfaring. Nå vil han jobbe for deg - gratis.

Når Stortinget «stenges» fra 1. juni til 1. oktober setter Jørund Rytman, stortingsrepresentant for Buskerud, av noen uker til å jobbe ulønnet på forskjellige arbeidsplasser.

- Når stresset på Stortinget om våren er over, får man hvilepuls igjen. Men som samboeren min sier – jeg er ikke typen som setter seg ned og ikke gjør noe. Jeg synes selv det er en fin anledning til å være ute blant folk flest, få direkte impulser, informasjon og kunnskap, sier Rytman til Nettavisen.

Les sommerjobbsøknaden til Jørund Rytman her

Rytman oppfordrer bedrifter som er interessert i å ha ham som sommervikar til å ta kontakt.

Les også: Patrik (9) søkte på sommerjobb som gravemaskinsjåfør

- Kan ikke lese seg opp på alt

- Jeg er riktignok på bedriftsbesøk året rundt, men det er som oftest bare møter som varer en time eller en halvtime, sier stortingsrepresentanten, som er Frps bistandspolitiske talsmann og også sitter i utenriks- og forsvarskomiteen.

Rytman forteller at mye av grunnen til at han starter opp «Prosjekt sommerjobb», er at det ikke er alt man kan lese seg opp på gjennom rapporter, stortingsmeldinger eller høringer.

- Jeg har vært jobbet på åkeren som bonde, plukket poteter og sittet i traktoren - og jeg har jobbet i bank med finans og i ideelle organisasjoner. I fjor var jeg blant annet en hel dag hos i Helseforum for kvinner, som er en ideell organisasjon som jobber for bedre helse blant kvinner. Spesielt innvandrerkvinner, forteller han.

Rytman har akkurat blitt pappa for tredje gang, men det hindrer ham ikke i å bruke deler av sommeren på å gjøre seg bedre kjent i deler av arbeidslivet han ikke har vært borti tidligere.

(Artikkelen fortsetter under)

Spesielt interessert i dyrevern

Med en stor interesse for dyrevern la han selv inn forespørsel om å få være med Mattilsynet i sommer og fikk ja.

- Jeg har en spesiell interesse for dyrevern og har vært en av initiativtakerne til at Norge skal ha eget dyrepoliti. Det er varierende tilbakemeldinger på hvordan Mattilsynet fungerer som tilsynsmyndighet, forteller han om hvorfor han hadde lyst til å prøve seg hos Mattilsynet.

I løpet av dagen han var på besøk hos Mattilsynet region øst, fikk han dra med to veterinærer på varslet tilsyn hos en Knut Birkeland i Lier kommune, som driver med økologiske kuer.

- Vi reiste til en gård med to veterinærer som skulle sjekke tilstanden til det meste på gården, og kontrollere fasilitetene både ute og inne. Bonden var også til stede og det ble i tillegg en prat om landbrukspolitikk. Han var en veldig oppegående og optimistisk kar som var fornøyd med Mattilsynet her i Drammen, men som kunne fortelle at det andre steder var veldig varierende kvalitet.

(Artikkelen fortsetter under)

Rytman forteller at de fleste som inviterer ham har et politisk budskap bak.

- Det er mange påstander som kommer, men noen ganger kan jeg sette saker på dagsordenen og gi innspill videre til den politiske ledelsen i det departementet det gjelder, sier stortingspolitikeren.

Les også: Stortingspolitiker søker sommerjobb

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil ut av kontoret

- Synes du stortingsrepresentanter har for lenge fri?

- Stortingsrepresentanter har aldri overtidsbetalt resten av året, men det er vel bare mer frihet til å bestemme selv over disse tre månedene. Dessuten kan det skje mye på Stortinget selv om det ikke er formelle debatter i selve stortingssalen. Men legger man seg ned i en solseng i tre måneder, blir man nok ikke gjenvalgt – hverken av eget parti eller velgerne, sier Jørund Rytman.

Senere i sommer skal han blant annet til DNB Finans, han skal jobbe med Gründerforeningen og skal også til Sandefjord hvor han skal hospitere hos en gründer som jobber med ny teknologi for trafikkskilt.

- Jeg vet at det er flere enn meg som gjør noe tilsvarende i sommerferien. Alle har jo sine individuelle behov. Men jeg føler behov for å komme meg ut av kontoret når man har hvilepuls, avslutter han.

Les også: Har Erika Norges kjedeligste sommerjobb?

Kommentarer til denne saken