NA24.no

Legger ut julefylla på YouTube

Sist oppdatert:
Pass deg for kolleger med mobilkamera. Julebordsskandalene dine kan havne på YouTube. Noen ligger der allerede.

Selv om det var morsomt å danse på bordet under festen i går, er det kanskje ikke like moro å vite at videoen av dine fylleblemmer ligger til offentlig skue for evig tid på Internett.

«Jeg er en kuk»
En video fra fjorårets julebord til en norsk dagligvarebutikk er lagt ut på YouTube. Den viser en sørpe full nordlending, som åpner munnen og blottlegger en stor porsjon bakesnus, før han snøvler «Jeg er en kuk».

"Nei, du er en hestkuk”, svarer en dame, hvorpå nordlendingen fortsetter med: «Nå er jeg kåt...»

- Ikke akseptabelt
Seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet reagerer på mannens oppførsel under julebordet.

- Jeg ville - som kollega eller arbeidsgiver til denne personen - fortalt vedkommende at slike uttalelser ikke er akseptabelt. Men jeg reagerer også i forhold til vedkommende som har distribuert denne videoen på nettet. Det er ille både i forhold til det kollegiale miljøet og i forhold til bedriften, sier Grimsmo til Nettavisen.

Ifølge Grimsmo har det de siste årene utviklet seg en gråsone mellom privatlivet og arbeidslivet.

- Ved en rekke anledninger, som julebord og jobbseminarer, er det vanskelig å vite om det er arbeidsreglementet som gjelder, eller om de ansatte er der som privatpersoner. For slike tilstelninger finnes det ikke regler for hvordan vi skal oppføre oss, og vi kan havne i situasjoner som senere kan bli brukt både for og mot oss, sier Grimsmo.

Han mener enhver bedrift bør utarbeide et eget regelverk for hvordan man skal oppføre seg som ansatt i de ulike situasjonene.

- Bedriftene må lage regler for hva som er akseptabel atferd – både på jobben og i sosiale sammenhenger i tilknytning til jobben. Flere av de store bedriftene i Norge har allerede et slikt regelverk, sier Grimsmo.

Fra årets julebord
Allerede før årets julebordsesong har kommet skikkelig i gang, har en lang rekke pinlige julebordsvideoer funnet veien ut på nettet.

På en av dem synger en svært beruset nordmann karaoke skjærende falsk. Mannens fulle navn er skrevet over videoen.

Hvorvidt de to nevnte mennene har gitt tillatelse til å publisere videoen, er uvisst.

Med unntak av bilder av offentlig interesse, har man ikke lov til å offentliggjøre bilder og videoer der en ikke har samtykke fra vedkommende som er avbildet eller filmet.

- Krev det slettet
Professor i rettsinformatikk Jon Bing sier du kan kreve en publisert video av deg slettet.

- Et råd til folk som blir rammet, er å henvende seg til nettleverandøren, for eksempel YouTube, og fortelle at det ligger ting på deres nettsider som er ærekrenkende og straffbart. Hvis innholdet ikke fjernes, blir leverandøren selv ansvarlig, sier Bing til Nettavisen.

De som legger ut videoene, kan også risikere sivilt søksmål fra personene i videoen.

- På sikt vil vi nok se at folk blir så irritert at de går til sivilt søksmål og krever erstatning. Men hittil har vi ingen eksempler på det i Norge, etter det jeg vet, sier Bing.

- Mobilkamera har blitt allemannseie. Har du noen råd til folk for å unngå å bli filmet på julebordet?

- Det er vanskelig å hindre folk i å ta bilder av deg. Men folk må tenke på de etiske konsekvensene av å filme/fotografere kolleger og andre. Tenk på mobilkameraet som et nøkkelhull. Hvis du ikke ønsker å kikke gjennom nøkkelhullet, så ikke bruk kameraet, råder Bing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere