*Nettavisen* Økonomi.

Leie et kraftverk?

Energiministeren vil la norske kommuner leie ut kraftverkene sine.

I går la olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fram et høringsnotat som åpner for at vannkraftproduksjon kan leies ut i inntil 15 år.

NA24 – din næringslivsavis

Et siste tilskudd i den svært kronglete hjemfallslovgivningen lanserer nå Riis-Johansen enda et forslag som skal hindre at kommuner selger seg ut av kraftselskap.

- Trenger ikke selge
- For en kommune som ikke ønsker usikkerhetene knyttet til kraftproduksjon, men samtidig ønsker å la framtidige kommunestyrer å få mulighet til å videre eierskapet, kan utleie være et alternativ til salg, sier Riis-Johansen i en pressemelding.

Formålet med forslaget fra energiministeren er å sikre og styrke det offentlige eierskapet av norske vannkraftprodusenter. Derfor mener Riis-Johansen at leieperioden ikke bør være for lang.

- Vårt forslag om 15 år tar hensyn til dette samtidig som det gir industrien, kommunene og kraftbransjen gode muligheter til å finne tilpassede løsninger og sikre best mulig utnytting av kraftressursene, sier Riis-Johansen.

Kan være langsiktige eiere
I tillegg til utleieforslaget foreslår også Riis-Johansen at det igjen blir anledning til å inngå avtaler om tidsuavgrenset medeierskap i vannkraftproduksjon. Dette åpner blant annet for at fylkeskommuner og andre offentlige eiere på enklere vis kan delta i nye utbyggingsprosjekter.

Høringsfristen for lovendringen går ut 20. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.