NA24.no

Leieprisene til værs

Sist oppdatert:
Prisene på leiebolig har steget 10-15 prosent på ett år.

Vi står midt i høysesongen for leiebolig, og det er høyt press på leiemarkedet. Det er ikke bare studenter som skal finne seg sted å bo nå, det skal også familier som flytter på seg i forbindelse med nytt skoleår og utlendinger som kommer til byen.

NA24 - din næringslivsavis

Helt ferske tall fra Studentsamskipnaden i Oslo viser at det i 2005 sto 600 studenter i kø for å få studentbolig på denne tiden av året. I år er det 2000 som står i kø, enda det ble bygget 300 nye studenthybler i fjor.

Det høye presset på studentboligene har gjort at Studentboligene til og med har startet formidling av private boliger til studentene ved høstsemesterets start.

Rekordmange studenter
- Mitt klare inntrykk er at det aldri har vært større press på studentboliger, og at det betyr at det private leiemarkedet er stramt. Det igjen betyr at det er flere som velger å leie enn å eie, sier Per Anders Torvik Langerød, leder i Norsk Studentunion til NA24. Han sier det er rekordmange som søker på studentboliger nå.

Det siste året har prisene på utleieboliger også steget markant.

- Prisene er bedre for utleier nå. De er noenlunde tilbake på 2001-nivå. De falt ganske kraftig mellom 2002 og 2004, men nå har de steget igjen, sier Ragnhild Stenbeck, daglig leder i M2 Boligutleie til NA24.

- Ikke kjøp
Leieboerforeningen får tilbakemeldinger om at det er ganske hektisk i leiemarkedet om dagen, etter mange år hvor det har vært lave priser og lite trykk. I mellomtiden har boligprisene steget formidabelt, og leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, har en klar anbefaling:

- Ideelt sett har det blitt billigere å leie enn å kjøpe nå, for boligprisene har steget mye mer enn leieprisene. Jeg ville absolutt leie i dag. Jeg vil ikke råde noen til å kjøpe bolig nå, fordi det er turbulent, sier Aasen til NA24.

Forventer flere leietakere
Det økte trykket merkes mer på økte priser enn på oppmøtet på visninger, selv om det også der meldes om økt pågang.

- Kanskje det er noe mer trykk enn i fjor, men det er ikke dobbelt så mange som i fjor. I ett tilfelle hadde vi en 2-roms på Bislett til 9000 kroner, da var det 30 på visning, sier Stenbeck.

Men hun forventer flere leietakere til neste år.

- Det er flere og flere som eier som blir tvunget til å selge, og de er potensielle leietakere. Vi baserer denne forventningen på artikler om at det går tregere med nyboligsalget, sier Stenbeck.

10-15 prosent opp
Også hos Utleiemegleren har prisene gått kraftig opp.

- Prisene er 10-15 prosent høyere enn i fjor. På denne årstiden er det alltid mange på visning, men det er høyere priser, så slik sett er det færre ting å velge mellom enn i fjor, sier Karsten Olsen, eiendomsmegler i Utleiemegleren, til NA24.

Han mener en sentral toroms uten luksusstandard til rundt 8000 kroner, vil ha rundt 15 par på visning - altså rundt 30 personer. En treroms på Tøyen til 10.000 kroner hadde rundt 20 på visning, det vil si 10 vennepar, for tre uker siden.

Rundt år 2000 var det likevel atskillig hardere press på sentrale leiligheter - før renten falt.

- Det er veldig mange leiligheter å velge i, generelt. De mer usentrale leilighetene med dårlig standard er det et helt annet trykk på, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere