Leilighet til en million

- De som må ha et sted å bo i Oslo idag finner det, sier sjeføkonom. Men du kan ikke være snobbete.

03.10.06 17:03

På Finn.no er det i skrivende stund en ettroms på Stovner på 31 kvadratmeter med balkong til nesten 900.000. Det er det billigste NA24 fant i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

De fleste med en tilnærmet normal inntekt vil klare å betjene lånet på denne leiligheten. Men hvor går grensen?

- Det er det umulig å si noe om. Det kan være at det er andre som har større betalingsevne, og kan skvise deg ut, men smerteterskelen nås når det er flere objekter til salgs enn folk som vil bo der, sier Kjetil Houg, makroøkonom i Folketrygdfondet, til NA24.

- Andre strøk og fasiliteter
Skal man nærmere sentrum, kan man kjøpe 19 kvadratmeter på Bjølsen med turterreng for 1.050.000. Begge prisene er inkludert fellesgjeld og det er ikke tatt høyde for at leiligheten går over takst. Poenget er at markedet er åpent for folk uten inngangsbillett.

- Det er mulig å komme seg inn. Kanskje man må velge litt andre sider av byen, litt andre fasiliteter og andre størrelser enn en treroms på Majorstua, men de som må ha et sted å bo i Oslo idag, finner det, sier Houg.

Man skal ikke være snobbete eller ha høye krav dersom man vil inn på boligmarkedet uten inngangsbilletten. Poenget er at man kommer seg inn. Det er viktig at det strømmer til nye for at bunnen i markedet ikke skal dette ut.

- Trusselen er arbeidsmarkedet
- Den store risiko i makroøkonomi, slik jeg ser det, er arbeidsmarkedet. Det er den største trusselen. Så lenge folk klarer å betjene lån, vil terskelen bli høyere for å komme inn, sier Houg.

Klikk på bildet for å forstørre.


Forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR mener at fremtiden ser lys ut, også for de som skal inn på boligmarkedet.

- Man må se litt utenom sentrumsgatene. For de unge uten starthjelp kan det være tøft å komme seg inn. Man må et stykke utenom sentrum, men det kan kanskje være verdt det for å kjøpe sin første bolig.

- Tåler tre prosent
Hun ønsker ikke å sette noen nedre grense før de unge ikke lenger har råd.

- De unge har blitt vurdert i forhold til en renteøkning. De fleste opererer med minimum tre prosents renteøkning. Det er ingen makroøkonomer som spår mer enn tre prosents rente enn vi har idag i nær fremtid, sier Rasmussen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.