Siden Top Toy gikk konkurs i Norden i desember i fjor, tok det ikke lang tid før den norske avdelingen måtte ta kvelden også. Dermed ble både Toys'R'Us- og BR Leker-butikkene lagt ned, i tillegg til nettbutikkene.

Selskapet har allerede solgt BR-navnet til Salling Group, som tidligere i februar kunne fortelle at de skulle åpne 25 BR-butikker i Danmark.

Ehandel.no har også omtalt saken tidligere.

Nærmer seg en milliard

Nå forteller Nordic Toy Team at de har kjøpt opp 18 av Top Toys butikker i Norge, men tallet kan fort øke ettersom kabalen ikke er lagt ferdig enda.

Selskapet eier fra før av konseptene Ringo og Kozmos her til lands, men også Lekextra i Sverige. Totalt teller det dermed 250 butikker.

- Det dreier seg om et strategisk oppkjøp der vi nå får fylt opp en del ”geografiske” hull i kjeden som etter dette vil ha en årlig omsetning over disk på 850 millioner kroner bare i Norge og nærmere en milliard kroner i omsetning hvis man tar med butikkene i Sverige, forteller styreleder Dan Helge Bjørneset i en pressemelding.

Selskapet har hovedkontor på Gulskogen i Drammen og har siden 1982 drevet aktivt innenfor leketøysbransjen.

- Årsaken til at vi nå vokser i et marked som mange mener er nedadgående er den lokale tilstedeværelsen og det gode kremmerskapet ute blant alle våre butikker og ansatte rundt omkring i Norge, sier administrerende direktør Gro Svendsen i Nordic Toy Team AS.

- Ingen risiko

Svendsen benekter derimot at det er høy risiko å drive leketøysbutikker i et samfunn hvor nettsalg tar over, samt at barn tilbringer mer av fritiden med skjermer.

- Jeg hører både at markedet svikter totalt og at barn ikke leker lenger. Men begge deler er feil. Vi har bare merket en svært utbetydelig nedgang i omsetningen i 2018, en nedgang som har sin naturlige forklaring i trender fra det ene året til det andre, sier hun og fortsetter:

- Netthandelen er selvsagt en sterk konkurrent, men det er jo i butikkene at de aller fleste spontankjøpene foregår og det eneste stedet der man virkelig kan oppleve lekene på nært hold.

Om skjermtiden til de aller minste tror Svendsen at man ikke trenger å bekymre seg nevneverdig.

- Det er heldigvis slik at mange foreldre setter grenser for skjermbruk hos barna sine. Og barn er jo fortsatt barn. De har lyst å oppleve ting, være kreative, utforske og leke sammen med andre eller alene, og nettopp det er også helt nødvendig for barnas utvikling, slår hun fast.