Lekkasje avslører norsk skatteakrobatikk

Til sammen 28.000 sider med dokumenter er lekket fra rådgivnings- og revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC). Illustrasjonsbilde: PwCs kontorer i Oslo.

Til sammen 28.000 sider med dokumenter er lekket fra rådgivnings- og revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC). Illustrasjonsbilde: PwCs kontorer i Oslo. Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons

Lekkede dokumenter viser at norske selskaper kan flytte inntekter fra høy overskuddsskatt i Norge til svært lav skatt i Luxembourg.

13.11.14 05:15

De lekkede dokumentene som Aftenposten har fått tilgang til gjennom nettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), gir imidlertid ikke grunnlag for å hevde at skatteregler er brutt i Norge eller Luxembourg, skriver avisen.

Til sammen 28.000 sider med dokumenter er lekket fra rådgivnings- og revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC), og ifølge en oversikt fra ICIJ er hundrevis av milliarder dollar sluset gjennom Luxembourg og milliarder av dollar er spart i skatt.

Ved å opprette skreddersydde eierselskaper i Luxembourg åpner muligheten seg for å flytte inntektene og dermed ende opp med meget lav skatt i det lille landet som ligger inneklemt mellom Belgia, Tyskland og Frankrike. Lekkasjene omfatter en rekke internasjonale selskaper, også flere norske.

– Luxembourg regnes for å være et av de verste skatteparadisene i verden. For det første hemmeligholder de informasjon. For det andre motarbeider de aggressivt internasjonalt arbeid for å komme hemmeligholdet til livs, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network– Norway.

Hun mener resultatet av skatteakrobatikken kan vise seg å være null skatt både i Norge og Luxembourg.

Det svenske oppkjøpsfondet IK Investment Partners som kjøpte opp norske Colosseum tannklinikker, skriver i en epost til avisen at selskapene i Luxembourg er etablert for å hindre dobbeltbeskatning, og at selskapene selvsagt betaler skatt i landene de driver i.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.