NA24.no

Lekker milliarder etter oljekatastrofen

(REUTERS/Dan Anderson)
Sist oppdatert:
Riggeksplosjonen i Mexicogolfen koster BP dyrt.

Den britiske oljegiganten BP offentliggjorde tirsdag at selskapet i 2010 gikk med underskudd for første gang siden 1992. Underskuddet i 2010 var på 4,9 milliarder dollar, 28,1 milliarder kroner etter dagens kurs, og kan i all hovedsak legges på eksplosjonen på Deepwater Horizon og kostnadene knyttet til opprydningsarbeidet i Mexicogulfen etterkant.

Kostnadene knyttet til Deepwater Horizon er ifølge en melding fra BP på 40,9 milliarder dollar, eller nesten 235 milliarder kroner. Deepwater Horizon-ulykken kostet elleve menneske livet og som en konsekvens av det hele måtte Tony Hayward, tidligere toppsjef i BP, frratre sin stilling.

Enorm forskjell
Til sammenligning hadde BP i 2009 med et overskudd på 13,9 milliarder dollar, eller nesten 80 milliarder kroner. Forskjellen i de to resultatene er altså på over 100 milliarder kroner i løpet av bare ett år.

Robert Dudley, nåværende toppsjef i BP, opplyste at selskapet likevel vil betale et utbytte på 7 cent, eller 40 øre, per aksje til eierne. BPs utbetalingene av aksjeutbytte har vært stanset etter eksplosjonen på Deepwater Horizon i april i fjor.

Likevel kan aksjeeierne nå trøste seg med at selskapet er på bedringens vei. Ifølge en rapport fra BP var selskapets overskudd i fjerde kvartal i fjor på 4,6 milliarder dollar, eller nesten 26,5 milliarder kroner, en betydelig økning på 33,8 prossent fra samme kvartal i 2009.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere