Gå til sidens hovedinnhold

Lettelse på Wall Street

Skuldrene senket seg i takt med at USA-børsene steg for andre dag på rad.

Etter at USA-børsene onsdag svingte fra elendighet til jubel, ble torsdag en solid, men roligere dag. Dow Jones og S&P 500 steg rundt 1 prosent, mens Nasdaq klarte det dobbelte.

Oppgangen kan ha blitt styrket av at det torsdag ble offentliggjort at Bush-administrasjonen og demokratene og republikanerne i Representantens hus er blitt enige om en budsjettpakke for å stimulere økonomien. Totalrammen er på 150 milliarder dollar, rundt 500 dollar pr. amerikaner.

Det dreier seg om skatterabatt til folk med lavere og middels inntekter, også til dem som tjener minstelønnen og dermed betaler trygdeavgift, men ikke ordinær inntektsskatt. Pakken omfatter også lettelser for bedrifter og offentlig støtte til boliglån.

Håpet er at dette, kombinert med sentralbankens rentekutt, skal dempe den forventede nedturen for USAs økonomi.

Svake boliger, bra ledighet
På makrofronten har det kommet ferske boligtall. Igjen viser salgsstatistikken knyttet til brukte boliger en fallende tendens. Det blir solgt færre boliger og prisene faller til nye bunner. Boligboblen som sprakk i fjor har fått mye av skylden rundt problemene i den amerikanske økonomien.

Salget av brukte boliger falt til 4,89 millioner beregnet på årlig basis i desember. Det er en nedgang på 2,2 prosent og det laveste nivået på ni år. Økonomene ventet at salget av brukte boliger ville havne på 4,98 millioner i desember. Medianprisen på bruktboligene falt med 6 prosent til 208.400 dollar.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 1.000 til 301.000 i forrige uke. Det viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Økonomene hadde ventet at antallet ville havne på 321.000 i forrige uke, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Dermed er fjerde uke på rad med nedgang et faktum. Samtidig falt den videreførte ledigheten med 79.000 til 2.672.000. Disse ukentlige tallene har den siste tiden vært overraskende positive i forhold til at nesten alle regner med økonomien er på vei nedover, noe som tilsynelatende ble bekreftet av den månedlige målingen som tidligere i januar viste en økning i arbeidsledigheten til 4,7 til 5,0 prosent.

Fransk tapsbombe
Ellers fortsetter turbulensen rundt finanssektoren, og det beroliger ikke nervene at en trader har prestert å påføre den franske storbanken Societe Generale tap på utrolige 40 milliarder dollar.

Mange spekulerer i om bankens forsøk på å komme seg ut av disse posisjonene bidrog til det ekstreme fallet på europeiske børser mandag, og andre spekulerer på om lignende bomber dukker opp i andre banker.

Selskapene leverer
Resultatene begynner å strømme inn fra de største amerikanske selskapene. Så langt er bildet noe blandet, men torsdag har det kommet flere positive overraskelser.

AT&T har lagt frem et resultat som viser en vekst til 3,14 milliarder dollar fra 1,94 milliarder dollar i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble ikke resultatoppgangen like imponerende. Da økte resultatet til 51 cents per aksje fra 50 cents per aksje. Ifølge Bloomberg News forventet analytikerne at resultat ville vokse til 3 milliarder dollar eller rundt 51 cents per aksje. AT&T falt 3 prosent på børsen.

Ford legger frem et stort underskudd, men har nærmest halvvert tapet. Hvis engangshendelser regnes bort endte resultatet på minus 366 millioner dollar eller rundt 19 cents per aksje i tap. Det er identisk med hva analytikerne hadde ventet, viser konsensusestimater fra Thomson Financial. Aksjen falt 1 prosent.

Finske Nokia har i tillegg kommet med gode nyheter. Selskapet tar stadig større markedsandeler og leverer også i overkant av forventninger med sitt resultat for fjerde kvartal. Verdens største produsent av mobiltelefoner venter at markedet vil fortsette å vokse fremover og har ikke kommet med noen bemerkninger knyttet til de økonomiske vekstutsiktene i USA. Nokia-aksjen steg 12 prosent på New York-børsen torsdag.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI steg torsdag med 1 prosent til 87,88 dollar. Dette bidrog til at delindeksen for oljeselskaper steg over 4 prosent og delindeksen for oljeservice over 3 prosent torsdag.

Etter børs kommer det meget viktige kvartalstall fra Microsoft.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones 0,88% til 12.378,61

Nasdaq +1,92% til 2.360,92

S&P 500 +1,01% til 1.352,14

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre