NA24.no

«Levende kalkulator» slakter Aps regnestykker

KNUSENDE FRA TALLKNUSER: Marianne Marthinsen (Ap) beskyldes for feil på feil på feil på...
KNUSENDE FRA TALLKNUSER: Marianne Marthinsen (Ap) beskyldes for feil på feil på feil på... Foto: Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet)
Sist oppdatert:
Marianne Marthinsen (Ap) får det glatte lag.

Regjeringen vil bruke 164 milliarder oljekroner i neste års statsbudsjett, og får flengende kritik av Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen. Selv vil hun bruke 162 milliarder, to milliarder mindre.

Les også: - Jon Gunnar Pedersen fossror

Nå får Marthinsen ramsalt kritikk av statssekretæren til finansminister Siv Jensen (Frp), Jon Gunnar Pedersen (H), ofte kalt en «levende kalkulator» på grunn av sine analytiske egenskaper og matematiske kunnskaper.

- Feil

I DN i går uttalte Marthinsen at:

«Et godt bilde på hvor sterk økningen er, kommer når vi sammenligner oljepengebruken som andel av trend-bnp for Fastlands-Norge (bruttonasjonalprodukt red.anm.). Da vi overtok regjeringsmakten i 2005, lå oljepengebruken på 4,9 prosent. Etter det hadde vi også finanskrise med nødvendige krisepakker, og da vi kom til 2013 utgjorde oljepengebruken 5,3 prosent av bnp. Altså en økning på 0,4 prosentpoeng. Nå er den oppe i 5,8 prosent. Med andre ord så har Høyre/Frp-regjeringen økt mer enn vi gjorde på åtte år.»

Hun uttalte også at:

«Denne økningen vedvarer og det er viktig å ikke underkommunisere at enhver økning av oljepengebruk innebærer en tapping av Oljefondet, penger som skulle være viktig for kommende generasjoner. Dette handler om manglende måtehold. Statsminister Erna Solberg klarer ikke å holde fingrene unna godteskålen.»

- Marianne Marthinsens tall er feil. «Oljepengebruken» i 2005 var 3,5 prosent, og i Gul Bok 2014 la Stoltenberg II-regjeringen opp til 5,2 prosent – en økning på 1,7 prosentpoeng, sier Pedersen til Nettavisen.

Og det stopper ikke der:

- Marthinsens modellbruk er feil. Budsjettimpulsen, det vil si økningen i det strukturelt oljekorrigerte underskuddet som andel av trend-BNP, gir ikke et riktig bilde av hvor ekspansivt opplegget er, fordi det ikke skiller mellom hvilke formål underskuddet anvendes på, sier han.

Kler av Marthinsens tallbruk.


Begrepene er heller ikke på stell, ifølge Pedersen:

- Marthinsens begrepsbruk er feil. Det vi gjør er ikke å tappe Oljefondet, men ved å følge handlingsregelen, bruke en mindre andel av avkastningen av finansformuen i Statens Pensjonsfond Utland enn det den tilsier, forklarer Pedersen - og sier at:

- Marthinsens historieskrivning er feil. Det er ikke er noe nytt at avkastningen fra SPU utgjør en større andel av statens finansiering fra budsjett til budsjett – det er langtidstrenden som systematisk har vært fulgt, påpeker Gundersen.

- Valutakursen reagerte ikke negativt

- Marthinsens prognosebruk er feil. Det er ikke noen nyhet at avkastningen fra SPU skal utgjøre en stigende andel av statens finansiering fremover; det er fremskrivningen også fra Stoltenberg II-regjeringen både i Nasjonalbudsjettet 2014 og i Perspektivmeldingen våren 2013.

Pedersen fester heller ikke særlig lit til hennes spådommer:

- Marianne Marthinsens spådommer er feil. Markedet har allerede tatt inn over seg både pengebruk, innretning og budsjettimpuls, uten at valutakurs eller rentenivå reagerte en tøddel negativt på det, sier Pedersen.

- Ingen god retningsviser

Han sier han støtter at Ap vil bidra til måtehold:

- At Arbeiderpartiet vil bidra til måtehold, er jo bra. Marthinsens innlegg synliggjør at handlingsregelen alene ikke lenger er en god retningsviser for hvordan vi faser avkastningen fra Statens Pensjonsfond Utland inn i norsk økonomi. Og det setter Regjeringen ned et ekspertutvalg for å bistå med, avslutter Pedersen.

Dørum: - Ikke uansvarlig

Øystein Dørum i DnB NOR Markets ...

Sjeføkonom Øytein Dørum i DnB Nor Markets sier dette:

- For det første fremstår ikke pengebruken som uansvarlig i et kortsiktig perspektiv. Den anslåtte vekstimpulsen er moderat, særlig sett i lys av at norsk økonomi neste år vil vokse i underkant av trend, og ledigheten ventelig vil øke noe, sier Dørum til Nettavisen.

- For det andre legger Solberg-regjeringen både i år og neste år opp til en innfasing av oljepenger som er dobbelt så stor som det den i gjennomsnitt har vært fra 2001 og til nå, og likeledes det dobbelte av det som kan påregnes de neste ti årene, sier Dørum.

Marianne Marthinsen overtok som fraksjonsleder for Ap i juni, rett etter at Jonas Gahr Støre ble valgt til ny Ap-lelder.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere