NA24.no

Løft på Wall Street

USA-børser, Wall Street
USA-børser, Wall Street Foto: Richard Drew (Scanpix)
Sist oppdatert:
De amerikanske børsene sendes opp fra start.

Positive nøkkeltall løfter stemningen på de amerikanske børsene torsdag.

S&P 500 stiger 0,61 prosent til 1.052,76 poeng, mens Dow Jones Industrial er opp 0,86 prosent til 9.887,45 poeng. Teknologitunge Nasdaq er opp 1,04 prosent til 2.077,23 poeng.

Bedre enn ventet
I førhandelen stiger teknologiselskapet Cisco. Selskapet la i går kveld frem et nettoresultat på 1,79 milliarder dollar, som var en nedgang på 19 prosent fra samme periode året før. Likevel var resultatet bedre enn ventet.

Av de 389 selskaper på S&P 500-indeksen, som har levert resultater siden 7. oktober, har 84 prosent slått forhåndsestimatene. Det viser en undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået Bloomberg.

Mer produktivt
Flere nøkkeltall ble lagt frem før børsåpning. Utfallet tolkes positivt.

Produktiviteten utenfor jordbruket steg med 9,5 prosent i tredje kvartal. Det viser oppdaterte tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Produktiviteten økte langt mer enn hva markedet hadde forventet på forhånd. Økonomene lå inne med et anslag der veksten var beregnet til syv prosent, viser estimater fra Dow Jones Newswire.

Federal Reserve har også revidert utviklingen fra forrige kvartal og den viser at produktiviteten vokste med 6,9 prosent i andre kvartal og ikke 6,6 prosent som opprinnelig var meddelt.

Samtidig som produktiviteten vokser så har arbeidskostnadene falt med 5,2 prosent per enhet. Her ventet økonomene et fall på 4,5 prosent.

Ledigheten
Denne uken er søkelyset rettet mot det armerikanske arbeidsmarkedet. Onsdag ettermiddag kom rapporten som viser at sysselsettingen falt med 203.000 innen det private næringslivet i USA. Dette var noe høyere enn hva økonomene hadde ventet. Likevel er det syvende måned at fallet i sysselsettingen er lavere enn den foregående måneden.

Torsdag ble de ukentlige ledighetstallene offentliggjort.

Antall førstegangssøkere til dagpenger i USA falt med 20.000 til 512.000 personer i forrige uke. Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er noe bedre enn markedets forvetninger. Økonomene forventet at antallet nye søkere til dagpenger ville ende på 523.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Tallene viser at snittet de siste fire ukene falt med 3.000 til 523.750 personer. Det er det laveste nivået siden januar. Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke falt også, med 68.000 til 5.749.000 personer. Her var det ventet 5.750.000 personer. Dette er det laveste nivået siden 3. januar.

Snart 10 prosent
Fredag kommer den offisielle arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene. Den rapporten er ventet å vise et fall i sysselsettingen utenom jordbruket på 175.000 i oktober. Samtidig venter økonomene at ledigheten vil stige til 9,9 prosent fra 9,8 prosent.

Siden resesjonen i USA begynte i desember 2007 har 7,2 millioner arbeidstakere mistet jobben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere