*Nettavisen* Økonomi.

Liberal holdning til piratkopiering

Norge har nok en gang kommet dårligst ut blant de skandinaviske landene. Andelen piratkopiert PC-programvare i omløp i Norge har riktignok gått tilbake med to prosentpoeng fra 29 prosent i 2010 til 27 prosent i 2011. Foto: Comstock

Tre av fire nyutdannede vil bruke ulovlig kopiert programvare ifølge en fersk undersøkelse.

En fersk undersøkelse viser at tre av fire (75 prosent) avgangsstudenter ved BI og NTNU sier de kommer til å benytte ulovlig kopiert programvare i fremtiden. Nesten to av fem (17 prosent) mener i tillegg at det ikke bør være ulovlig å benytte ulovlig kopiert programvare i arbeidslivet og en av ti (13 prosent) vil akseptere dette, dersom bedriften kan spare penger.

Skal begrense kopier
Studentundersøkelsen er gjennomført årlig siden 2004 på vegne av Business Software Alliance (BSA) Norge. Organisasjonen jobber for å begrense bruken av ulovlig kopiert programvare i arbeidslivet.

Resultatene fra årets undersøkelse viser at studentene sine motstridende holdninger fortsatt er gjeldende. 75 prosent sier de vil piratkopiere i fremtiden, samtidig mener 74 prosent at det bør være ulovlig å benytte ulovlig kopiert programvare på jobb. Under halvparten av studentene kjenner til at det i dag er en strafferamme på inntil tre års fengsel og/eller økonomisk erstatning for grove brudd på åndsverksloven.

Skremmende
- At disse studentene, som snart skal ut i arbeidslivet, har så liberale holdninger til lovbrudd skremmer meg. Dette er holdninger vi har sett over flere år og norske utdanningsinstitusjoner gjør tydelig vis lite for å bevisstgjøre studentene. Universitetene og politikerne må nå ta ansvar og sørge for at studentene kjenner til lovverket og konsekvensene av piratkopiering, sier talsmann for BSA Norge, Thor Mosaker i en melding, som til vanlig er advokat i Zacco Norway AS.

Bruken av piratkopiert programvare kan få store ringvirkninger i samfunnet. Foruten tapte arbeidsplasser i programvareindustrien og lavere skatteinntekter, hindrer det også innovasjon og produktutvikling. Et annet aspekt er at bruken av piratkopiering medfører en betydelig sikkerhetsrisiko hvor virus, spyware og trojanere kan ramme både egen bedrift, kunder og samarbeidspartnere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.