NA24.no

Liker du å betale mye?

Sist oppdatert:
Det finnes to måter å kjøpe strøm på: Den billige og den vanlige.

(NA24-KOMMENTAR): Nylig kom det tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at kunder som har spotprisavtale for strøm har betalt mindre i første kvartal enn dem som har såkalt variabel avtale, som er den tradisjonelle avtaleformen.

Det er ikke overraskende. For slik var det også i 2007. Og i 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 og 1999. Faktisk har det vært slik så lenge det har vært ført statistikk.

For dem av oss som har en viss tro på sunt bondevett, er det betenkelig å se at flesteparten fortsatt foretrekker dyr strøm. Men det positive er at trenden går i retning av spotpris. Ifølge SSBs tall hadde 45,5 prosent variabel pris i uke 6, mens 44,2 prosent hadde spotpris. For to år siden var forholdet 57,8 prosent mot 25,4 prosent. Går man lenger tilbake var forskjellen enda større.

I tillegg er det en mindre andel som velger fastpris, hvor man får en gitt pris for en lengre periode. Dette blir en slags forsikring mot at prisen blir ekstremt høy, men det ser ut som de færreste finner dette bryet verdt.

Interessant forhold
Forholdet mellom spotpris og variabel pris illustrerer uansett et interessant poeng. I begge tilfellene varierer prisen til sluttbruker, basert på prisen på råvaren fra kraftbørsen Nord Pool.

Men sluttbrukerprisen fastsettes på ulikt vis. Ved spotpris betaler du et gitt tillegg på toppen av Nord Pool-prisen, for eksempel 1 øre pr. kilowattime. Påslagene fra de ulike leverandørene kan du lett sammenligne via Konkurransetilsynets kraftprisoversikt.

Når det gjelder variabel pris er det ikke noe fast påslag. Leverandørene setter prisene etter eget hode, og endrer dem ikke løpende etter Nord Pool-markedet. Prisene vil omtrentlig følge markedsprisen, men leverandørene står altså fritt til vente en dag ekstra med et kutt, sette prisen opp litt kjappere og ikke dumpe den helt til bunns når markedet faller.

Transparens
Økonomer vil ikke bli overrasket over at leverandørene, som følger markedet fra time til time, bruker dette slingringsmonnet til å holde litt høyere pris på variable kontrakter enn på spotpriskontrakter.

Spotprismarkedet er rett og slett mye mer transparent, vil økonomene si. Det er lett for kunden, som ikke følger markedet fra time til time, å sammenligne prisene, og du kan umiddelbart se det hvis leverandøren din ikke lenger er like konkurransedyktig.

Flere områder
Det ligger en allmenn lærdom på lur her. I et marked hvor én part, i mange tilfeller selgeren, er mye bedre informert enn den andre parten, vil dårlige transparen ofte føre til høyere priser. Bedre transparens vil føre til lavere priser.

Det ser man også innen finans. Kompliserte, strukturerte produkter har de høyeste gebyrene for der er det vanskelig for kunden å sammenligne. Derimot er priskonkurransen mye bedre på boliglån, høyrentekonto og aksjehandel over nettet - tjenester det er lett for kunden å sammenligne.

Og når du står i butikken og blir tilbudt forsikring av et produkt du er i ferd med å kjøpe, har du ingen reell mulighet til å innhente et konkurrerende tilbud, mens selgeren har hatt år til å finpusse sin posisjon. Tror du tilbudet du får i butikken er gunstig priset? Tror du det ville vært lavere priset hvis markedet var mer transparent, for eksempel hvis du der og ta - via en mobiltelefon - kunne sjekke andre, tilsvarende forsikringer?

Flybilletter er blitt svært mye billigere de siste årene. Det er flere grunner til det, men en åpenbar er internett, som har gjort at det ikke bare er flyselskaper og reisebyråer som kan sjekke hvor det er billetter tilgjengelig og hva de koster.

Transparens er bra. Spotpris er bra. Det siste ser det gledelig nok ut som folk lærer, sånn smått om senn.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Stoltenbergs skattebløff
AFP-farsen
Himmel eller helvete i boligmarkedet
Boblebom til lærdom
Retten til å krenke

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere