*Nettavisen* Økonomi.

Liker StatoilHydros milliardhandel

StatoilHydro kjøp av gassforekomster i skiferbeltet i USA er populær i Norse Energy.

11.11.08 15:23

- Hyggelig at andre kan synliggjøre våre verdier, sier administrerende direktør Øyvind Risberg i Norse Energy til NA24 iMarkedet tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

På en ellers grå dag for oljeaksjene på børsen er olje- og gasselskapet Norse Energy opp over 3 prosent. Bakgrunnen er StatoilHydros storsatsning på skiferbasert gassproduksjon i USA gjennom kjøpt av 32,5 prosent av et stort lisensområde i den nordøstlige delen av landet. Her har Norse Energy allerede store eierinteresser i tilsvarende gassformasjoner.

Lisensene StatoilHydro kjøper seg inn, omfatter 1,8 millioner acres i delstatene Pennsylvania, New York og Ohio hvor den såkalte Marcellus-formasjonen ligger. Disse områdene skal inneholder store mengder ukonvensjonell naturgass i flere skiferlag, hvor Marcellus-formasjonen er det øverste.

Blir naboer
Norse Energy har allerede gassproduksjonen i det samme området, men fra en dypere liggende skiferformasjon, den såkalte Herkimer-formasjonen.

- Vi borer igjennom Marcellus-formasjonen for å komme til Herkimer, så vi vet hva vi har. (¿) Etter det vi forstår har StatoilHydro kjøpt seg inn i Marcellus-lisensene til Chesapeake, noe som betyr at vi mange steder blir naboer, sier Risberg.

Norse har omkring 130.000 acres med lisenser som alle ligger i området som omfattes av Marcellus-formasjonen. Selskapet gikk tidligere i høst ut og offentliggjorde ar de jakter på en partner til å bygge ut Marcellus-potensialet i lisensområdet og Utica-sonen som ligger enda dypere enn Herkimer og Marcellus.

Basert på prisen StatoilHydro nå skal betale for andelen på 32,5 prosent av gasskonsernet Chesapeakes lisensområde, totalt 1,25 milliarder dollar, så indikerer det en verdi på over 1,8 milliarder kroner for Norses lisensportefølje.

Dersom StatoilHydros dekning av Chesapeakes borekostnader også legges inn i regnestykke øker den indikerte verdien på Norse-lisensene til over 3 milliarder kroner.

Prosessen pågår
Norse er i full gang med å se etter partnere for en utbygging av gassforekomstene i selskapets Marcellus- og Utica-formasjoner.

- Vi har startet prosess og merker stor interesse, men slikt tar tid. Vi vil komme med en pressemelding når det er noe klart, sier Risberg til NA24 iMarkedet.

Ifølge Risberg ser det ut til at den finansielle prisingen av olje- og gassverdiene og den industrielle prisingen har skilt lag. Han peker på at det er mange oljeselskaper der ute som har store kassabeholdninger og som nå ser gunstige muligheter for å vokse gjennom kjøp.

- Det understrekes av StatoilHydros kjøp i dag, sier Risberg.

Han mener området som i Appalachene i USA er spesielt attraktivt siden det er kort vei til sluttbrukerne og gassforekomstene forventes å være store, noe StatoilHydros estimater antyder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.