*Nettavisen* Økonomi.

Lille Kristina er død

Kristina Isabel Hjartåker (4) er død.

07.02.06 13:22

Den fire år gamle jenta sovnet stille inn natt til tirsdag på Haukeland universitetssykehus med familien rundt seg.

Etter det TV 2 kjenner til avsluttet legene behandlingen av Kristina en gang i helgen. Faren Oddmund Hjartåker sier i en uttalelse at han vil takke for all støtten han har fått.

Alvorlig hjerneskade
4-åringen ble påført omfattende skader da familiens hus på Hatlestad terrasse ble tatt av jordras 14. september i fjor. Kristina lå under raset i 40 minutter, men overlevde.

Kristinas mor døde, mens den vesle jenta kjempet for livet på Haukeland sykehus.

Kristina ble påført en alvorlig hjerneskade med store skader på hjernebarken i raset. Det medførte at hun var blind og døv og uten bevissthet, Hun var heller ikke i stand til å ta til seg føde, snakke eller på noen måte ha kontakt med omverdenen, mente legene.

Ekspertene ved Haukeland universitetssykehus kunne ikke gjøre mer for jenta enn det de hadde gjort. De ønsket derfor at hun skulle kobles fra pustemaskinen som holdt henne i live, slik at hun skulle få død.

Fikk kontakt
Imidlertid opplevde pappa Oddmund Hjartåker at han fikk kontakt med sin datter. Han viste til at hun på oppfordring åpnet øynene da han ba om det, og knep ham i hånden da han søkte kontakt. Han var derfor sterkt uenig i legenes beslutning, og valgte å dra saken inn for rettsapparatet.

Bergen tingrett kom til at de ikke kunne overprøve legene i deres beslutning om å avslutte behandlingen av Kristina.

18. januar stod Hjartåker frem på TV 2 Nyhetene og ba om mer tid for sin datter. Hele Norge engasjerte seg også i skjebnen til den lille jenta. Ekspertene ved Haukeland viste til at dersom de hadde noe som helst tvil om at de kunne gjøre noe mer for Kristina, så ville de gjort det.

Spørsmålet om behandlingen skulle avsluttes eller ikke skulle prøves i Gulating lagmannsrett, men saken ble trukket fra rettsapparatet da biskop Hagesæthar fikk Hjartåker og ledelsen ved Haukeland til å innlede ny dialog.

De siste ukene av Kristinas liv ble jentens tilstand vurdert av eksperter i en rekke land, blant annet Russland og Danmark. Til slutt var det klart at ingen kunne hjelpe mer enn det norske leger allerede hadde gjort. Maskinene som hjalp Kristina å puste ble derfor skrudd av en gang i helgen.

Privat begravelse
Familien ønsker en privat begravelse, og ingen henvendelser.

Haukeland universitetssykehus ønsker ikke å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.