NA24.no

Flere Lime.butikker ble undersøkt av skattemyndigheter og politi tirsdag. Her fra butikken på Etterstad i Oslo.
Flere Lime.butikker ble undersøkt av skattemyndigheter og politi tirsdag. Her fra butikken på Etterstad i Oslo. Foto: Terje Pedersen (NTB / Scanpix)

Lime-razziaen: – Eierne foreslo ulovlig drift

Sist oppdatert:
En tidligere kjøpmann i Lime-kjeden, som politiet aksjonerte mot tirsdag, sier at eierne foreslo at hun skulle drive ulovlig.

Til Aftenposten sier den tidligere kjøpmannen Veronica Svanberg Isaksen at det ikke kom som et sjokk at politiet aksjonerte mot dagligvarekjeden.

Isaksen drev Lime-butikken på Framnes i Sandefjord i et knapt år. Ifølge henne tilbød den nå varetektsfengslede Lime-sjefen Sajjad Hussain henne å drive butikken på siden av loven.

– Det gikk blant annet på å ta ut lønnen fra penger i kassen i stedet for på lovlig vis, sier Isaksen til avisen.

– Jeg drev i henhold til LOs regler og betalte ordinær lønn til alle mine ansatte. Jeg ville ikke bli innblandet i kriminalitet, sier hun.

Hussains forsvarer John Christian Elden sier til avisen at det er vanskelig å kommentere påstandene når hans klient sitter i isolasjon i fengselet og har medieforbud.

– Jeg har ikke lov til å spørre ham og informere om hva som står i mediene. Det er svært uheldig at han ikke får anledning til å imøtegå denne typen påstander, sier Elden.

– Minst sju utnyttet

Det var tirsdag at politiet satte i gang en storstilt aksjon mot det som regnes som et kriminelt nettverk bak Lime Minipris-kjeden. 18 personer er pågrepet og siktet i saken. Ti av dem er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

Fakta: Fakta om Lime-saken:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Politiet og flere etater har aksjonert mot 20 butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

* Det er mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

* Ni andre butikker i kjeden blir kontrollert. Det er også ransakinger hjemme hos flere siktede.

* Politiet har identifisert et antall mennesker som antas å være ofre for menneskehandel.

* Ofrene kommer fra Pakistan og Nepal.

* Til sammen 280 personer deltok i aksjonen. 210 var fra politiet.

* Ti politidistrikt deltok, i tillegg bistår Kripos og Økokrim.

* Andre kontrolletater som er involverte: Nav, skatteetaten, tollvesenet, Utlendingsdirektoratet og Næringsetaten i Oslo. (©NTB)

Politiet slo også til mot rundt 15 forskjellige boliger, blant annet hjemme hos en advokat, ifølge Dagbladet.

Etter det avisen kjenner til skal minst sju personer være identifisert som ofre for menneskehandel. Alle skal være fra Nepal og Pakistan. De fornærmede ble tvunget til å jobbe i Lime-butikker for å betale bakmenn for reisen til Norge, samtidig som ID-papirene deres ble holdt tilbake, ifølge politiet.

Bingomillionær etterforskes

En 40 år gammel bingomillionær er blant dem politiet mener har hatt en sentral rolle i nettverket rundt dagligvarekjeden, skriver Dagens Næringsliv.

Mannen er en av dem som ble pågrepet i politiets storaksjon tirsdag. Han har styrt bingohaller og en butikk med spilleautomater. Selskapene han har vært involvert i, har omsatt for flere hundre millioner kroner de siste årene, ifølge avisen.

Bingoimperiet er tidligere anmeldt av Lotteritilsynet for unndragelse av 9,5 millioner kroner. Den saken er fortsatt under etterforskning.

Verken politiet eller 40-åringens forsvarer i saken, Per Arne Tandberg, ønsker å kommentere hans roller.

– Noen fremstår som administrerende direktør og andre som butikkeiere. Det er flere enn én person vi anser som mest sentrale, sier politiinspektør Åsmund Ylvi i Romerike politidistrikt.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere