Lime-saken: Ber om fire uker for elleve pågrepne

Politiet aksjonerte tirsdag mot butikker i dagligvarekjeden Lime. Her fra filialen på Tøyen i Oslo.

Politiet aksjonerte tirsdag mot butikker i dagligvarekjeden Lime. Her fra filialen på Tøyen i Oslo. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

I alt 11 av personene som er pågrepet i Lime-saken, fremstilles for varetekt torsdag.

10.09.14 16:47

– Alle vil bli begjært varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud samt isolasjon, sier politiinspektør i Romerike politidistrikt og påtaleansvarlig Åsmund Yli til NTB onsdag ettermiddag.

Lime-sjef Sajjad Hussain (37) er allerede varetektsfengslet, siktet for grov menneskehandel.

De elleve fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm. På grunn av omfanget vil fengslingsmøtene foregå parallelt i tre saler.

I alt 17 personer ble pågrepet i en storstilt politiaksjonen tirsdag. Politiet bekrefter overfor Aftenposten at det også onsdag ble pågrepet flere personer i saken.

– Men vi har ikke alle ennå. Aksjonen fortsetter, og det gjøres ransakinger også i dag, sier Yli til avisa.

Hussain-familien

Lime-kjeden omfatter i alt 29 forretninger på Østlandet. Det er kjent at flere av dem som er pågrepet, er i familie med Hussain. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, reagerer kraftig på politiets fremgangsmåte.

– Politiet har kneblet ham fra å kunne kommentere anklagene de offentlig fremsetter mot ham på en pressekonferanse. Det er hårreisende, og jeg vet han er sterkt uenig i anklagene uten at jeg konkret kan spørre ham, sier Elden til NTB.

En advokat i 30-årene fra Bærum er også pågrepet. Advokat Erling Johannes Kjærmann besøkte ham i sentralarresten onsdag. Mannen er en av de elleve som fremstilles for varetekt torsdag.

Ifølge Dagbladet gjennomførte politiet onsdag en razzia i advokatens hjem samt på hans kontorer i Oslo sentrum.

20 forretninger

Yli ønsker ikke å bekrefte de pågrepnes identitet, men sier det ble brukt tvangsmidler i 20 av forretningene som ble ransaket. De ni resterende har et varesamarbeid med Lime.

– I de 20 butikkene har politiet fått rettens medhold i at det er noen som kan mistenkes for disse ulovlighetene. Hvor mange av dem som er de reelle eierne og hvor mange forretninger de eventuelt eier hver, går vi ikke ut med nå. Det vil være en viktig del av etterforskningen å få klarlagt dette, sier politiinspektøren.

Uoversiktlig

Yli sier at fremdriften i etterforskningen er god, men saken er svært omfattende og det er derfor en utfordring å få oversikt.

– Vi har allerede ransaket over 50 steder. Vi må ta tiden til hjelp for å få oversikt. Mye bevis er hentet inn og det arbeidet vil fortsette. Så får vi se hvor lenge det vil måtte pågå. De som er pågrepet, lar seg avhøre, sier han.

Åsmund Yli gjentar at det har vært en grundig etterforskning som har pågått over noe tid.

– Men selv om politiaksjonen er omfattende, er den målrettet, sier han.

Razzia mot advokatkontor

Politiet gjennomsøkte onsdag kontorene til en 34 år gammel advokat som er blant de ti siktede i aksjonen mot butikkjeden Lime Minipris.

Etterforskerne aksjonerte først mot mannens bolig utenfor Oslo, før de senere gikk inn i advokatfirmaet han driver i Oslo sentrum, melder Dagbladet. Flere tjenestemenn arbeidet i flere timer inne på advokatkontoret. Til slutt kom de ut med flere esker, skriver avisa.

Advokatens forsvarer Arvid Sjødin sier til NTB at aksjonen ble gjennomført i samråd med siktede.

– Han ønsker å vise fram dette. Jeg formoder at politiet forholder seg til reglene som gjelder for advokatkontorer, sier Sjødin.

Det er egne regler for beslag fra advokatkontorer. Reglene innebærer at beslagene må forsegles, og at en dommer må se igjennom beslagene før politiet får tilgang til dem.

Den pågrepne advokatens påståtte rolle i saken skal blant annet ha vært å håndtere dokumenter rundt ulovlige arbeidere, skriver Dagbladet. Mannen nekter straffskyld etter siktelsen mot ham, opplyser Sjødin.

– Han bistår politiet, og han regner med at dette er en situasjon som vil gå over relativt raskt, sier forsvareren til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.