*Nettavisen* Økonomi.

Lisens til å plage

Det var dumt av NRK å forulempe lisensbetalerne.

25.07.08 10:36

(NA24-KOMMENTAR): Trond Giske er en smart politiker. Ikke bare holder han seg fortsatt ung som kulturminister ved å dukke opp og delta i tidens populære arrangementer, han forstår også når det gjelder å sette ned foten. NRK forsøkte å skvise lisensbetalerne med kort betalingsfrist og automatisk purregebyr midt i fellesferien. På Dagbladets oppfordring grep Giske inn og sa at NRKs oppførsel var helt utilbørlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kulturministeren er i kraft av sin posisjon NRKs generalforsamling og kan som sådan gå inn og ta grep om visse forvaltningsmessige spørsmål rundt den gamle statskringkastingen. Tilsynelatende handler dette om hvordan regningen for å se på tv sendes seerne, men det kulturministeren gjorde er mer enn som så: Det er en mediepolitisk advarsel til NRK. Tv-lisensen henger nemlig i en tynn tråd.

«Det er en mediepolitisk advarsel til NRK. Tv-lisensen henger nemlig i en tynn tråd.»

Oppførsel
Flere borgerlige partier på Stortinget har nemlig signalisert at de kan tenke seg en annen finansieringsform for NRK enn at alle som skal se på tv – hvilken kanal det enn handler om – først må betale kringkastingslisens. Trond Giske og Arbeiderpartiet er fortsatt tilhenger av et lisensbetalt NRK, men kulturministeren skjønner i det minste at NRK da må oppføre seg ordentlig i forhold til betalerne.

NRK er gjennom et stortingsvedtak pålagt å følge kalenderåret i forhold til lisensinnbetalingen, og dette førte til at medieinstitusjonen – med styreleder Hallvard Bakke i spissen – nesten klarte å snyte folket for en halvannen lisens eller så. Opposisjonen i Stortinget oppdaget prokuratortrikset og fikk satt en stopper for det. Også dette forsto kulturminister Giske.

Klikk på bildet for å forstørre.

NRK er nemlig ikke lenger ”Skipper nest Gud” som det het i et teaterstykke midt på 80-tallet. Og Kaare Fostervoll var partimann og kringkastingssjef for over femti år siden. Dagens NRK-sjef, Hans-Tore Bjerkaas, er ansatt på grunn av faglige kvalifikasjoner. Det er derfor på tide at NRK skjønner at institusjonen lever i en annen virkelighet enn før.

En bløff
Og ikke minst tar med seg at verden går videre. Den generasjonen som i disse dager opplever at bord- og veggantennen ikke lenger duger fordi de analoge signalene har gått i svart og sluker agnet fra RiksTV fordi de innbiller seg at det nesten er det samme som rikskringkastingen, er den siste generasjonen som går på en slik bløff. Alle etterkommere skjønner at tv er blitt kommers og fortsatt kommer til å være det. Du blir ikke automatisk lisenstilhenger av å skru på fjernsynsapparatet. Og skal du drive inn lisensen, må du ikke forulempe betalerne og true med den hudløse Statens Innkrevingssentral etter et par ukers forsinket betaling.

«...og sluker agnet fra RiksTV fordi de innbiller seg at det nesten er det samme som rikskringkastingen...»

Dette handler om å forstå markedet. Noe nåværende NRK-sjef Bjerkaas til de grader forsto da han satt og var kringkaster og motprogrammerte NRKs sendeskjema for å møte konkurransen fra TV 2. Noe som resulterte i at alle programmer av en viss kvalitet blir sendt for seint på kvelden for folk som har levd en stund.

Vi som – på grunn av viktig fotball og mer eller mindre dårlige filmer – allerede betaler i dyre dommer for å se på tv via kabel eller parabol – kan saktens vise oss å fortsatt være tilhengere av et lisensfinansiert NRK. Men fellesferien er likevel et viktigere felles eie enn rikskringkastingen.

Og purregebyrer har vi nok av fra før.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.