Gå til sidens hovedinnhold

Listen som sikrer deg jobb

Ferdig utdannet og jobbsøker? Dette bør du tenke over.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mange unge nyutdannede gir et svært umodent inntrykk i jobbsøkeprosessen. Hele 90 prosent av alle studenter har for eksempel innspilte telefonsvarere som er upassende når man for alvor skal inn i arbeidslivet, melder CNNMoney.com

NA24 - din næringslivsavis

Konsulenten Anna Ivey gir følgende råd til alle som skal ut i jobbjungelen på nettsiden:

- Skaff deg en respektabel telefonsvarer. «Halla, Gunnar her, du vet hva du skal gjøre når det piper. Piiiiip..» duger ikke. Husk at din fremtidige sjef kan ringe, og en tulle-beskjed minsker jobbsjansen. Spill heller inn noe enkelt og kort der du presenterer deg med ditt fulle navn og be om at det legges igjen en beskjed.

Du blir googlet
- Rens opp på sider som MySpace og andre websider som er åpen for publikum. Fyllebilder fra eksamensfesten tar seg sjeldent godt ut. Ikke skriv stygge ting om lærere, og for all del, sørg for å fjerne halvnakne bilder av deg selv på stranden eller personer du beundrer på dine nettsider.

- Vær sikker på at de du søker jobb hos kommer til å google deg. Du ville gjort akkurat det samme om det var du som skulle ansette noen.

Mange ledige jobber
- Foreldre bør bindes fast dersom de får lyst til å legge igjen et godt ord for deg og forsøker å ringe din potensielle arbeidsgiver, og ikke nevn foreldrene dine som rådgivere under et jobbintervju.

- Bruk nettverket ditt. Tegn opp et kart over venners og foreldres venner. La alle vite at du er på jobbjakt og hva slags jobb du er ute etter.

Det er for tiden over 42 000 ledige stillinger registrert i NAVs database. Det finnes 27 trainee-jobber og 151 arbeidsgivere som spesielt søker etter nyutdannede. Husk at det er lov å sende en åpen søknad, et såkal «wildcard», til drømmearbeidsplassen, selv om de ikke har noen stillinger utlyst!

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus