NA24.no

Litt lysere for norsk industri

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Industriproduksjonen tok seg opp.

Sesongjusterte tall viser at norsk industriproduksjon økte med 2,3 prosent fra september til og med november 2009 sammenlignet med forrige tremånedersperiode.

Det viser nye tall fra SSB.

Veksten i industriproduksjonen var blant annet knyttet til oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som hadde en oppgang på 10,8 prosent i perioden.

Bedriftene i disse næringene står for om lag 12,5 prosent av samlet produksjon i norsk industri. Det er produksjonen i kjemiske råvarer som bidrar mest gjennom en økning på 16,5 prosent. SSB skriver at dette har sammenheng med videre vekst i solcellerelatert industri.

Metall og næringsmiddel
Metallindustrien bidro også til veksten i siste tremånedersperiode med en økning i produksjonen på 4,9 prosent. Produksjonen er likevel klart lavere enn i tida før finanskrisen høsten 2008. Næringsmiddelindustrien hadde en vekst på 2,1 prosent i siste tremånedersperiode grunnet høy eksport av fisk og fiskevarer.

Uendret for bygging av skip og oljeplattformer
I bygging av skip og oljeplattformer holder produksjonen seg fremdeles på et høyt nivå, og i den siste tremånedersperioden var produksjonen uendret.

- Resultatene er knyttet til den nåværende ordremassen i næringen, som ennå gir grunnlag for høy aktivitet. Ordrestatistikk for 3. kvartal 2009 viser at ordretilgangen falt kraftig, slik at reservene for næringen ble klart reduserte i denne perioden. Det var en vekst på 2,0 prosent i metallvareindustrien fra september til og med november 2009, skriver SSB.

Verre i Europa
Statistikk fra Eurostat legger til grunn at industriproduksjonen i land i eurosona gikk ned med 11,5 prosent fra oktober 2008 til oktober 2009. Norsk industriproduksjon falt med 5,3 prosent i det samme tidsrommet, viser virkedagskorrigerte tall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere