NA24.no

Lønninger presset Japan

Sist oppdatert:
De japanske aksjene fikk seg en smekk etter at en fagforning vil heve lønningene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selv om det er 1. juledag her hjemme er de japanske børsene åpne. Desember måned er normalt en av de beste for flere av de eksportrelaterte selskapene som er notert her. Men etter at en japansk avis rapporterte at fagforeningen til de ansatte hos Nippon Telegraph & Telephone Corp., landets største telefonselskap, vil kreve høyere lønn, for første gang på syv år, falt de toneangivende indeksene for første gang på fire sesjoner.

NA24 - din næringslivsavis

Det ventes også at de ansatte i NTT DoCoMo Inc. som er Japans største mobiloperatør og datterselskap til NTT vil kreve lignende avtaler. Kravet fra fagforeningen lyder på en økning på 17 dollar i måneden.

Hovedindeksen Nikkei 225 falt med 0,1 prosent til 17.092,89 poeng. Den bredere Topix-indeksen snublet med 0,4 prosent til 1664,87 poeng.

På selskapsfronten ble det meldt at Kenwood Corp., som blant annet er store på husholdningselektroniske artikler, skal være interesserte i å kjøpe opp 33 prosent av tapssluket Victor Co. of Japan Ltd., eller JVC som de fleste kjenner det som. Det er verdens største produsent av elektroniske artikler, Matsushita, som i så fall selger posten.

Valutaen yen svekket seg noe mot dollaren og det er positivt for enorme eksportører som Canon Inc. Det gjør både produktene deres mer konkurransedyktige i utlandet samtidig som de får mer igjen når de veksler om dollarinntektene til lokal valuta.

Yenen blir nå handlet for 118.88 mot dollaren, mens den 22. desember ble handlet til 118.29.

Men omsetningen var direkte svak i dag. Dette skyldes i hovedsak at de utenlandske investorene har tatt seg en velfortjent juleferie. Det ble omsatt aksjer for 1,46 billioner yen på den brede Topix-indeksen, og dette er det laveste volumet siden 30. august 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere