NA24.no

Lønnsfest gir Norge bakrus

Svein Gjedrem Sentralbanksjefen Årstale 2008
Svein Gjedrem Sentralbanksjefen Årstale 2008 Foto: Scanpix.
Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen advarer mot lønnsfest. LO ikke bekymret.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med en klar advarsel til partene i vårens lønnsoppgjør. En ukontrollert fest kan gi Norge skikkelig bakrus. Det var ett av hovedbudskapene i den årlige talen til medlemmene av Norges Banks representantskap og viktige personer fra politikk og næringsliv.

Svak kollektiv hukommelse
Gjedrem oppfordret LO, NHO og de andre partene i lønnsoppgjøret til å friske opp hukommelsen.

- Tidligere er det ofte blitt gitt høye lønnstillegg sent i en oppgang, og prisveksten har da tatt seg opp. Arbeidstakere og virksomheter ser tidvis i bakspeilet og kan overse at utsiktene har endret seg når de fastsetter lønninger og vilkår som påvirker sysselsetting og lønnsomhet. Slik var det i 1974 og 1975, og igjen i 1986 og 1987. Slik var det i 1998. Og slik var det i 2002. Da fikk vi høye renter, produksjonen stagnerte og arbeidsledigheten økte, sa Gjedrem.

Klar renteadvarsel
Sentralbanksjefen mener høy lønnsvekst i år kan gi vedvarende høyere renter, fallende produksjon og økt arbeidsledighet.

- Skulle den kraftige økningen i sysselsettingen vi har sett den siste tiden gi en uventet sterk lønnsvekst, må renten igjen settes høyt for å holde inflasjonen nede. Vi vil på ny kunne få et særnorsk rentenivå i en lengre periode. I så fall kan omslaget i produksjonen og sysselsettingen bli markert, advarte han.

Ikke bekymret
Sentralbanksjefens pekefinger gjorde imidlertid ikke inntrykk på LOs sjeføkonom Stein Reegård.

- Gjedrem har vært adskillig løsere på avtrekkeren ved tidligere anledninger og jeg følte ikke dette som en advarsel i det hele tatt, sa Reegård til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere