NA24.no

Lønnshopp for 25.000 ansatte i hotell- og serveringsbransjen


MINSTELØNN: Rundt 25.000 ansatte i overnattings- og serveringsbransje har krav på lønnsøkning fra 1. januar.
MINSTELØNN: Rundt 25.000 ansatte i overnattings- og serveringsbransje har krav på lønnsøkning fra 1. januar. (Yayimages.com)
Sist oppdatert:
Rundt 25 prosent av de ansatte i overnattings- og serveringsbransjen har krav på lønnsøkning etter innføring av minstelønn 1. januar.


Nesten 100.000 ansatte i overnattings- og serveringsbransjen har fått innført minstelønn fra 1. januar, melder Finansavisen. Arbeidstagere over 20 år har nå en begynnerlønn på 157.18 kroner i timen. Det samme gjelder for de over 18 år som har minst fire måneder praksis.

- Sjokk på aktørene i bransjen

Rundt 25 prosent av de ansatte i bransjen anslås å ha krav på lønnsøkning.

- Mange har lønn betydelig under. Jeg var nylig borti en sak der voksent serveringspersonell hadde lønn på 118 kroner i timen, sier Ole André Oftebro, partner og advokat i Ræder, til Finansavisen.

Advokat og partner i samme firma, Nils Kristian Lie, mener innføringen av minstelønnen vil komme som et sjokk på aktørene i bransjen.

- Vi vet ikke hvor mye disse arbeidstagerne må justeres opp, men hvis alle de 25.000 som har under minstelønn skal justeres opp 20 kroner i timelønn vil det kunne koste bransjen opp mot 1 milliard kroner, sier Lie.

Fakta: Disse satsene gjelder

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Fra årsskiftet skal alle ansatte i overnattings-, serverings- og cateringbedrifter ha minstelønn. Disse satsene gjelder:

* Ansatte over 20 år: 157,18 kroner per time

* Ansatte over 16 år: 102,18 kroner per time

* Ansatte over 17 år: 111,68 kroner per time

* Ansatte over 18 år: 125,94 kroner per time

(Kilder: LO, NHO reiseliv)

Gjelder også uorganiserte

Det var tariffnemda som i november vedtok delvis almenngjøring av Riksavtalens minstelønnsatser. Dette gjelder for alle ansatte innenfor overnatting, servering og catering - også de uorganiserte. Det skrev NHO Reiseliv på sine hjemmesider.

Begjæring om allmenngjøring av Riksavtalen ble fremmet av LO i mai i 2017.

Hotellkongen Olav Thon har tidligere innrømt overfor NTB at det er viktig at lønningene i hotellbransjen må holdes nede:

- Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sa Thon i 2016.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere