NA24.no

Lønnsoppgjøret er i gang - her er fasiten

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)
Sist oppdatert:
Årets største og lengste krangel, lønnsoppgjøret, startet i dag. Men fasiten foreligger allerede.

Går du lei de årvisse tilsynelatende endeløse kranglene mellom arbeidsgivere og fagforbund? Vel, stålsett deg for i dag starter årets lønnsoppgjør.

Men det som trolig blir fasiten foreligger allerede. I tabellen nederst i saken ser du hvor mye lønnen din vil stige med i år.

Tradisjonsrikt argumentmønster
De tre dominerende organisasjonene i privat sektor NHO, LO og YS møttes mandag til innledende møter om årets oppgjør.

Som vanlig maner arbeidsgiverorganisasjonen NHO til moderasjon, mens fagforbundene LO og YS ”står på krava”.

- Våre konkurranseutsatte næringer står fortsatt overfor betydelige utfordringer, og det er helt nødvendig å snu utviklingen som stadig svekker konkurranseevnen. Det bør derfor være slik at lønnstilleggene i bedriftene innenfor de konkurranseutsatte næringene i 2011 alene skjer med basis i hva den enkelte bedrift har økonomisk evne til å gi. Derfor bør det i overenskomstområder med lokale forhandlinger ikke gis sentrale tillegg i 2011, sier administrerende direktør i NHO John G. Bernander til NHOs nettsider.

- YS vil vise ansvarlighet i lønnsoppgjøret som nå starter. Vi forventer imidlertid forbedret kjøpekraft for alle våre grupper innenfor rammen av et ansvarlig og solidarisk oppgjør, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

LO har følgende krav til mellomåret 2011: Fortsatt sikring av kjøpekraften og lav- og likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg.

Unngår å tallfeste
Som vi ser tallfester ingen av partene hvor mye, eller hvor lite, de mener lønna skal opp med i år. Men det gjør SSB, og det med stor treffsikkerhet.

- Vi har ikke regnet noe på hvor sikre vi er på lønnsanslaget, men vi har ikke pleid å bomme med veldig mye når vi er inne i statistikkåret som nå, sier forsker i SSB, Torbjørn Eika til NA24.

Men det gjør SSB
Siden 2005 har SSBs bommet med maksimalt 0,3 prosentpoeng i sine anslag for lønnsveksten.

- Det er nærliggende å si at vi i de senere årene har vært svært treffsikre og at feilmarginen er liten, sier Eika.

Han forklarer at modellene SSB bruker i sine anslag blant annet er basert på historiske erfaringer med lønnsdannelsen og andre makrokøkonomiske forhold i Norge (Kvartsmodellen) og den såkalte Aukrustmodellen som sier at den underliggende funksjonelle inntektsfordelingen mellom arbeid og kapital i industrien er konstant. Dette innebærer at lønnsomheten i industrien er en viktig parameter-

- I vår utvidede versjon av Aukrustmodellen tar vi også hensyn til presset i arbeidsmarkedet målt ved arbeidsledigheten, sier Eika.

Arbeidstakerne vinner igjen
I tabellen under ser du SSBs anslag for lønnsveksten i 2011.

Som vi ser er det LO og YS og landets arbeidstakere som får mest grunn til å være fornøyd. En lønnsvekst på 3,6 prosent, og en reallønsvekst på 1,8 prosent er nok i overkant av hva NHO håper på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere