NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX NORGE)

Lønnsstopp for siviløkonomer

Begynnerlønnen flater ut for siviløkonomene.

Lønnsveksten i privat sektor var 6 prosent i privat sektor, mens ansatte i offentlig sektor hadde en lønnsvekst 5,8 prosent. For de helt nyutdannede derimot viser statistikken for begynnerlønn en utflatning og sågar en liten nedgang. Det opplyser Siviløkonomiforeningen i en melding.

Begynnerlønnen for nyutdannede siviløkonomer var i 2009 401.346 kroner i privat sektor og 387.365 kroner i offentlig sektor. Den gjennomsnittlige begynnerlønnen har holdt seg omtrent uendret i perioden 2007 til 2009, etter et løft fra 2006 til 2007 på cirka 46.000 kroner. Tallene viser grunnlønn, og i tillegg kommer bonus og provisjon anslått til 11.390 kroner i snitt i privat sektor.

Best i shipping
Siviløkonomenes lønnsstatistikk viser at det er innen shipping vi finner de høyeste lønningene for siviløkonomer. Begynnerlønnen for nyutdannede siviløkonomer i shipping var i 2009 398.400 kroner, mens gjennomsnittlig grunnlønn i samme bransje var nesten 840.000. Det er rundt 140.000 mer enn gjennomsnittlig grunnlønn for privat sektor totalt.

- Det er viktig å understreke at lønnsstatistikken også reflekterer det faktum at noen også har skiftet jobb eller stilling i løpet av året, selv om vi ser at det er færre som gjør det nå enn de foregående år. Å skifte arbeidsplass eller stilling, fører ofte til at mann får mer ansvar og dermed høyere lønn. Lønnsstatistikken viser derfor mer enn det mange forbinder med årlig lønnsøkning, nemlig resultatet av lønns-og tarifforhandlinger, sier administrerende direktør i Siviløkonomene, Elisabeth Kristensen.

Nesten 700.000
Statistikken fra Siviløkonomene viser at den nye gjennomsnittlige grunnlønnen er på 698.543 kroner. Den nye gjennomsnittlig totallønn, inkludert bonus og provisjoner, er nå på 791.353 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere