LO provosert over lønnsfest

Mener lederene unndrar seg samfunnsansvar.

31.03.08 12:59

LO er provosert over veksten i lederlønninger i de store bedriftene.

NA24 - din næringslivsavis

Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at Norges best betalte toppsjefer i fjor fikk en lønnsvekst på 30 prosent. De ferske tallene kan skape trøbbel i årets lønnsoppgjør, skrev Dagens Næringsliv mandag.

LES OGSÅ: Lønnsfest før lønnsoppgjøret

- Lederne unndrar seg samfunnsansvar
- Veksten i lederlønningene i de store bedriftene virker provoserende og er ikke et positivt tilskudd til årets lønnsoppgjør. Nok engang ser vi at de samme gruppene som roper på ansvarlighet og forventer moderasjon fra andre, totalt fritar seg selv fra denne ansvarligheten, sier LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

Skuffet, men ikke overrasket
– Næringslivet går bra med god lønnsomhet og stor fortjeneste. Det er ikke minst LO-medlemmenes fortjeneste. Så ser vi at dette slår ut i høy lønnsvekst og store bonuser – for en privilegert gruppe. Det er nedslående at eierne og deres representanter i bedriftsstyrene i våre største bedrifter ikke forstår at de bygger opp under en grådighetskultur som bidrar til å svekke næringslivets konkurranseevne og setter arbeidsplasser i fare. Når enkelte ledere forsyner seg så grovt som de her har gjort, vil det få virkninger for mange flere nedover i rekkene. Det er ledernes lønnsvekst som er den største faren for renteøkninger.

Bør tvinges
Når toppene i næringslivet gang på gang viser at de ikke ønsker å ta samfunnsansvar, bør de tvinges til det. De vedtatte lovendringene og nye retningslinjer for statlige eierandeler må utnyttes i denne sammenhengen, sier Flåthen i meldingen.

Årets lønnsforhandlinger beskrives av flere som de vanskeligste på mange år og meklingen mellom NHO og LO brøt sammen fredag.

LES OGSÅ: Går mot streik

LO har varslet plassoppsigelse for 40.000 arbeidstagere. I tillegg vil også YS ta ut rundt 26.000 medlemmer. Fristen for meklingen går ut ved midnatt natt til onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag