*Nettavisen* Økonomi.

LO refser Norske Skog-nedleggelse

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

- Et salg ville reddet arbeidsplasser, sier leder Roar Flåthen.

Fredag ble det kjent at konsernledelsen i Norske Skog anbefaler overfor styret å legge ned produksjonen ved Norske Skog i Follum. Det betyr i så tilfelle slutt på 173 års produksjon ved fabrikken. Nedleggelsen gjør også at 365 ansatte må se seg om etter ny jobb.

- Må vise samfunnsansvar
LO finner det uforståelig at Norske Skog velger å legge ned papirfabrikken, når det eksisterer en seriøs kjøper.

- Nå må Norske Skog vise samfunnsansvar. Dette er kortsiktig tenkning. Et salg ville tilført selskapet sårt tiltrengt kapital og reddet arbeidsplasser, sier LO-leder Roar Flåthen i en melding.

For LO er denne beslutningen uforståelig. Viken Skog har lagt inn et bud på 280 millioner kroner, noe som vil gi en umiddelbar kontanteffekt for Norske Skog.

- Vi mener Viken Skog er en langsiktig og seriøs aktør som har tilbudt en god industriell løsning for Follum. Når Norske Skog nå sier nei til dette tilbudet, sier de samtidig nei til 356 arbeidsplasser på fabrikken. Ringvirkningene vil bli betraktelig større enn det.

- Vil ramme Ringerike
- Blir dette vedtatt, vil det ramme Ringerike sterkt, næringen selv og fjerne en viktig mulighet for å ta unna norsk skogvirke, fortsetter Flåthen.

I dag markedsføres Norske Skog Follum som en leverandør av bokpapir og magasinpapir.

- Vikens planer for Follum vil derfor i svært liten grad konkurrere med Norske Skogs øvrige fabrikker, sier LO-lederen.

Flåthen har sammen med Fellesforbundets Hans Christian Gabrielsen sendt brev til styreleder Eivind Reiten hvor de har understreket Vikens rolle som en langsiktig eier og en seriøs aktør. De ser på Follum som en base for utvikling av en mer fremtidsrettet treforedlingsindustri.

- En nedleggelse er dårlige nyheter, ikke bare for de ansatte på Follum, men for norsk skogindustri. Dette vil få konsekvenser for hele verdikjeden i skognæringen, sier Flåthen.

- Tungt hjerte
Han mener det er viktig at Follum får langsiktige industrielle eiere som ser en framtid for norsk treforedling, og at det er positivt å få flere aktører som tenker videreutvikling av denne industrien inn i bransjen.

- Det er med tungt hjerte overfor samtlige ansatte, leverandører og lokalsamfunnet at vi anbefaler å legge ned Norske Skog Follum. Norske Skog selger mindre papir enn før siden mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange fabrikker som lager papir lenger, sa konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog fredag.

Administrasjonens plan innebærer at produksjonen ved Follum vil bli avviklet senest 31. mars 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.