Lobbyister rammes av skandalen

Foto: (Reuters/Scanpix)

Korrupsjonssaken i Washington kan få det til å brenne under føttene til mange av de 30.000 lobbyistene i K Street.

12.01.06 10:26

(Na24): De siste ukers avsløringer om korrupsjon i den amerikanske kongressen kan ramme flere toppolitikere.

Sa seg skyldig
Superlobbyisten Jack Abramoff er mannen som kan felle flere av dem.

I forrige uke sa Abramoff seg skyldig i flere tilfeller av korrupsjon. 46-åringen skal ha smurt eller bestukket flere medlemmer av den amerikanske kongressen. Så mange som 20 kongressmedlemmer og medarbeidere skal være i søkelyset.

En av disse skal være den fremstående republikaneren Bob Ney, som har benektet at han har gjort noe galt.

Tom DeLay, en annen republikansk topp, sliter også med beskyldninger om uryddig oppførsel knyttet til politiske pengebidrag. Den tidligere Abramoff-partneren Michael Scanlon sa seg skyldig i november. Scanlon jobbet tidligere for DeLay.

K Street
Men det er ikke bare politikerne i Washington som rammes av skandalen. I K Street sitter så mange som 30.000 lobbyister. Gaten er fylt med moderne forretningsbygg som huser advokatfirmaer og andre selskaper som ønsker å påvirke beslutningene i Capitol Hill, Det hvite hus og en rekke offentlige kontorer.

Skandalen som nå rulles opp, kan være like ille for lobbyistbransjen som Watergate var for politiske kampanjer, sier eksperter.

- Denne skandalen kan få en dramatisk effekt for K Street i tiår fremover. Ikke bare vil opinionens oppfatning av bransjen endres, skandalen kan også føre til reformer, sier Alex Knott i den uavhengige organisasjonen Center for Public Integrity til International Herald Tribune.

Filosofiprofessor Michael sier til avisen at han tror Abramoff-saken bare er toppen av isfjellet, og at skandalen er et eksempel på en systematisk urettferdighet i lobbyistbransjen.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Ekstern lenke:
Les mer om korrupsjonsskandalen i International Herald Tribune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.