*Nettavisen* Økonomi.

Løft for Imarex

Tankskip Front Stratus Frontline skip

Handelen med shippingderivater fikk et kraftig løft i november.

Handelen med fraktederivater inne tank- og tørrlast ble nær doblet i verdi i november. Godt hjulpet av et sterkt tørrlastmarked, kan shipping- og energibørsen Imarex se til et kraftig løft i november.

Kraftig løft
Samlet sett ble det handlet derivater tilknyttet skipsfrakt med underliggende verdi på 1,8 milliarder dollar i november, opp fra 965 millioner dollar i oktober. Dermed er november også den klart mest aktive måneden så langt i 2009 for shippingderivater. Målt i antallet omsatte børsposter, så endte handelen på 60.013 børsposter, opp fra 43.515 i oktober.

Det er spesielt handelen med opsjoner som var stor i november, og var mer enn doblet i forhold til oktober. Handelen med forwardkontrakter innen tørrlastsegmentet ble også nær doblet målt i underliggende verdi, mens tank viste en grei oppgang.

Antallet opsjoner med åpen interesse nådde et nytt historisk toppnivå i november med 62.000 børsposter. Opsjonen sto alene for 847 millioner dollar av den nominelle verdien på handelen.

Flatt i energi
Innen området for handel med energiderivater, så var utvikling rimelig stabil. Både antallet transaksjoner og børsposter lå i november på nivå med markedsaktiviteten så langt i 2009. Det ble gjort knappe 31.000 transaksjoner med et samlet volum tilsvarende 1.081 TWh.

Sammenlignet med november i fjor er det imidlertid en økning på 28 prosent både i antall transaksjoner og volum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.