Løft på Wall Street

De amerikanske børsene rundet av måneden på en verdig måte.

31.07.09 22:17

Fredag ble BNP-tallene for amerikansk økonomi i andre kvartal lagt frem. Det sendte de amerikanske børsene mot en sterk månedsavslutning.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Den brede S&P 500 klatret 0,07 prosent til 987,47 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq fikk en nedgang på 0,29 prosent til 1.978,50 poeng.

Industriindeksen Dow Jones steg 0,19 prosent til 9.171,63 poeng.

Både S&P 500 og Dow Jones Industrial har steget 12 prosent siden 10.juli som følge av bedre selskapsrapportering enn ventet fra selskaper som Caterpillar, Dow Chemical og 3M.

Man skal faktisk tilbake til oktober 2002 for å finne en bedre måned for Dow Jones, med en stigning på 8,5 prosent i juli, eller rundt 0,1 prosent per dag. S&P 500 steg på sin side 7,4 prosent i juli, mens Nasdaq klatret 7,2 prosent.

Snudde
Futuresindeksene snudde negativt rett etter fremleggelsen av BNP-tallene, men markedet kom etter hvert på bedre tanker.

Bruttonasjonalproduktet for andre kvartal falt med 1,0 prosent, som er en kraftig bedring fra første kvartal da BNP, ifølge en ny revisjon, falt med 6,4 prosent, mot tidligere minus 5,5 prosent. Andre kvartal viste også en bedring i forhold til markedets forventninger om en nedgang på 1,5 prosent.

Men selv om fallet i den økonomiske aktiviteten ikke var like dårlig som tidligere antatt, så viser revideringen en nedslående faktor. Statistikken viser nemlig et fall i forbruket på 1,2 prosent, etter at det økte 0,6 prosent i første kvartal.

Selv om selskapsrapporteringen gjennom kvartalet har vært bedre enn ventet, er det private forbruket fortsatt svakt i USA. Privat forbruk står for 70 prosent av økonomien og er rammet av den fortsatt stigende arbeidsledigheten.

- Vi har definitivt snudd, men det kommer til å være en smertefull og saktegående forbedring. Vi kommer ikke til å få den jobbveksten som politikerne har lovet og som folk forventer. Dermed holder forbrukerne fortsatt tett på lommeboken, sier sjeføkonom John Silvia ved Wells Fargo Securities til Bloomberg News.

Chevron-inntektene stupte
Skuffelse ble det også da USAs nest største oljeselskap, Chevron, rapporterte et nettoresultat på 1,75 milliarder dollar, eller 87 cents per aksje. Det er en kraftig nedgang fra samme periode i fjor, da selskapet leverte 5,98 milliarder dollar, eller 2,90 dollar per aksje. I markedet var det ventet et resultat på 95 cents per aksje.

Omsetningen falt 51 prosent til 40 milliarder dollar fra 81 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.