*Nettavisen* Økonomi.

Löfven kaller SD et nyfascistisk parti

Statsminister Stefan Löfven står i sentrum for den verste regjeringskrisen i Sverige på lang tid. Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)

- Et nyfascistisk ensaksparti, som verken respekterer menneskers ulikhet eller Sveriges demokratiske institusjoner.

06.12.14 14:15

Statsminister Stefan Löfven bryter med strategien om å ignorere Sverigedemokraterna (SD) og kaller partiet nyfascistisk. Samtidig nærmer SD seg 18 prosent på en ny meningsmåling.

– Jeg kommer aldri til å opptre på en slik måte at et nyfascistisk ensaksparti, som verken respekterer menneskers ulikhet eller Sveriges demokratiske institusjoner, får makt over landets utvikling, skriver Löfven i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Partisekretær Björn Söder reagerer kraftig på de sterke ordene fra Löfven og krever en unnskyldning både til partiet og dets velgere.

– Selvfølgelig respekterer vi alle menneskers likeverd, så det er rent tøv, sier Söder til nyhetsbyrået TT lørdag.

Samme dag får SD en oppslutning på 17,7 prosent i en måling utført av YouGov for avisen Metro i kjølvannet av regjeringskrisen som førte til at Löfven bestemte seg for å skrive ut nyvalg. Det er nesten 5 prosentpoeng mer enn ved valget i september.

Ny strategi

Löfvens partikollega og finansminister Magdalena Andersson karakteriserte fredag også Sverigedemokraterna som et nyfascistisk parti. Söder mener anklagene vitner om at Socialdemokraterna er desperate. Han tror utspillet bare gagner partiet.

Statsviter Peter Esaiasson sier politiske partier vanligvis møter motstandere som SD med tre ulike strategier: konfrontasjon, taushet eller tilpasning. I Sverige har taushet vært hovedregelen, men nå ser det ut som om Socialdemokraterna, med statsminister Löfven i spissen, har byttet spor.

– Det man nå gjør, når man kaller dem et nyfascistisk parti, er konfrontasjon, sier Esaiasson, som er professor ved Göteborgs universitet, til TT.

Oppgjør med blokkpolitikken

Esaiasson tror Löfven med konfrontasjonslinjen ønsker å svekke muligheten for at Alliansen etter nyvalget 22. mars skal kunne regjere med passiv støtte fra SD.

– Det er ikke rettet mot SD-velgerne. Det her handler om koalisjonsbygging og muligheten for å stenge veien for at Alliansen kan regjere, sier statsviteren.

I innlegget tar Löfven til orde for samarbeid over blokkgrensene for hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse.

– Det er min sterke overbevisning at Sverige trenger mer samarbeid og mindre blokkpolitisk tenkning. Den nye politiske situasjonen krever at alle anstendige partier bidrar til dette. Alternativet er å la Sverigedemokraterna diktere vilkårene i svensk politikk, skriver Löfven.

Ny politisk kurs

Den svenske statsviteren Tommy Möller tror Löfvens karakteristikk av SD først og fremst er et forsøk på å svekke de borgerliges muligheter til regjeringsmakt.

– Man vil jo ikke nærme seg Sverigedemokraterna politisk. I stedet gjør man det motsatte og forsøker å gjøre avstanden så stor som mulig, sier Möller til FNB.

Dersom man får fascist-stempelet til å sitte i Sverigedemokraternas panne, kan det bli vanskelig for Alliansen å regjere med SD på sidelinjen dersom de borgerlige skulle gå seirende ut av nyvalget, påpeker han.

Kritiserer Alliansen

I innlegget forklarer den svenske statsministeren hvorfor han valgte å skrive ut nyvalg etter at regjeringens budsjett ble nedstemt i Riksdagen. Han vil gi velgerne mulighet til å ta stilling til en helt ny politisk situasjon. At de borgerlige partiene sa nei til å forhandle om et budsjettsamarbeid med de rødgrønne, og på den måten lot Sverigedemokratene få diktere, stiller Löfven seg undrende til.

– De fire borgerlige partiene holder verken løftet om å la den største blokken styre, eller løftet til velgerne om at de ikke ville gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, mener han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.