NA24.no

Lokførerstreiken trappes opp neste uke

STREIKEN OPPTRAPPES: Hundrevis av avganger har blitt innstilt som følge av lokførerstreiken.
STREIKEN OPPTRAPPES: Hundrevis av avganger har blitt innstilt som følge av lokførerstreiken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norsk Lokomotivmannsforbund trapper ikke opp streiken i denne omgang, men varsler at det vil skje i neste uke.

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Det er klart etter et møte i streikekomiteen fredag.

– Vi ønsker ikke å gjøre det vanskeligere for passasjerene. Vi ønsker å vise ansvarlighet når NSB gjør alt for å tilspisse konflikten og innstiller tog som kunne kjørt, sier forbundsleder Rolf Ringdal.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer et tatt ut i streik, og det vil bli varslet en opptrapping i neste uke, ifølge forbundslederen. Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

– Arbeidsgiverne sier vi må fire på kravene for at det skal være aktuelt å sette seg ved forhandlingsbordet igjen. Vi vil ikke gå på akkord med sikkerheten. Nå må NSB vise at arbeidsgiverne også tar trygghet på jernbanen på alvor, sier Ringdal.

Køer og fulle busser

Den siste uka har vært preget av fulle busser og lange bilkøer, særlig på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer.

LES OGSÅ: Lokførerne trapper opp streiken

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Enige om kutt i utdanningen

Ifølge NRK er lokførerne enige med NSB om å forkorte utdanningen med ett semester, fra halvannet til ett år. Begge partene sitter i styret for lokførerutdanningen på Norsk jernbaneskole. Forslaget skal vurderes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Forbundsleder Ringdal Lokomotivmannsforbundet mener det ikke er noe paradoksalt i dette.

– Vi har aldri sagt at det må være et og et halvt år eller så og så mange uker. Vi har sagt at det må være en riktig kompetanse, som ivaretar det som gjelder for å kjøre tog, sier han til NRK.

Også utenom Østlandet

Streiken blant lokførerne har først og fremst rammet Østlandet, men noen av togene mellom Oslo og Bergen, samt togene på Vossebanen og i Arnalokalen er også blitt innstilt. Streikeregelverket gjør at NSB ikke kan sette opp alternativ transport i form av busser for tog.

NSB oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider, ettersom det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere