NA24.no

Lokker dommere med lønnshopp

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Lønnshopp kommer godt med når tre nye dommere skal rekrutteres til Høyesterett.

HØYESTERETT (NA24): Dommernes lønninger i den øverste domstolen har økt med 30,8 prosent fra 1,015 millioner til 1,328 millioner siden 2006.

NA24 - din næringslivsavis

Tjente 9,9 millioner
- Vi er kommet et godt stykke på vei når det kommer til avlønningen. For 2008 fikk vi en god økning begrunnet i rekrutteringssituasjonen, kommenterer direktør Gunnar Bergby i Høyesterett.

1,328 millioner i året er likevel ikke all verdens når man ser på ligningene til de tre nyrekrutteringene som ble utnevnt i statsråd sent i fjor høst. Mens Wilhelm Matheson tjente vel 9,9 millioner i fjor, dro Bergljot Webster inn 2,5 millioner. Sistemann, Erik Møse, har i en årrekke jobbet i utlandet, og står oppført med null i inntekt i Norge i 2007.

- Vi skal rekruttere tre nye høyesterettsdommere innen februar 2011, og utfordringer er om det kommer inn mange nok søknader. Lønn er jo et moment her. Man kan tjene flere ganger mer som advokat, men det blir galt når forskjellen er for stor, sier Bergby.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tre kvinner blir pensjonert
Bare syv søkte på de tre ledige stillingene i fjor høst. Når Webster tiltrer i august er åtte av de 19 dommerne kvinner. Men tre kvinner forsvinner ut i pensjon i løpet av de to neste årene. For dommerne i Høyesterett må etter loven gå ved fylte 70 år.

- Det var få kvinnelige søkere sist gang - kun en. Vi hadde forventet flere, for det er mange godt kvalifiserte kvinner der ute. Det blir en utfordring å få de til søke, kommenterer Høyesterett-direktøren.

På sikt tror Gunnar Bergby det vil kunne bli langt flere kvinnelige søkere. Da han selv var uteksaminert jurist ved Universitetet i Oslo i 1974 ble det kun uteksaminert ti prosent kvinner. Nå er de i flertall blant avgangsstudentene.

- Vi vil ha de best kvalifiserte, og har ikke mangel på kvalifiserte søkere så langt. I de aktuelle kullene er det uteksaminert færre kvinner, men med de endringene som har skjedd der kan vi få et flertall av kvinner i Høyesterett en gang i fremtiden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere