NA24.no

Lokomotivene dro børsen ned

Sist oppdatert:
Blåmandag på rød børs.

Oslo Børs ble trukket ned av en bred børsnedtur mandag. Igjen var det duket for en pause fra oppgangen etter en kolossal oppgang de siste månedene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen ble sendt ned 2,54 prosent til 292,69 poeng på ukens første handledag. Omsetningen var langt mer beskjeden enn hva som har vært vanlig den siste tiden. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,4 milliarder kroner. Snittet har ligget på godt over åtte milliarder kroner de siden inngangen til mai.

Flere av tungvekterne ledet an i nedturen etter et fall i råvaremarkedet. Det lå lenge an til å bli en svak dag for oljeprisen, men prisen på det sorte gull tok seg opp mot slutten av dagen. Da handelen i det norske aksjemarkedet stengte lå kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i juli på 68,30 dollar per fat.

De tunge trakk ned
StatoilHydro falt 2,83 prosent til 133,80 kroner. UBS har nedgradert StatoilHydro til salg. Tidligere hadde de en nøytralholdning, men kursmålet heves til 130 kroner fra 120 kroner. Oppgangen så langt i år mener den sveitsiske storbanken er overdreven og skyldes i hovedsak overraskende styrke i oljeprisen. Fremover tror UBS at oljeprisen snart når toppen og vil senere tippe nedover. Det gir økt nedsiderisiko for oljeprisen og StatoilHydro-aksjene.

Meglerhusene fortsetter å nedgradere solenergiselskapet REC. Fredag meldte selskapet at den foreslåtte emisjonen på fire milliarder kroner må utvides med en halv milliard kroner. I tillegg ga de et dystert bilde på situasjonen i flere av markedene. Deutsche Bank har ifølge Dow Jones Newswire nedgradert REC til selg. Analytikerne i den tyske storbanken hadde tidligere en nøytral holdanbefaling på aksjen. Kursmålet er satt til 45 kroner.

REC-aksjen ble sendt ned 6,70 prosent til 57,10 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ut av skogen
Det gikk nok en gang bratt nedover for aksjekursen i Norske Skog. Papirprodusenten sliter i et dårlig marked for avispapir, og etterspørselssvikten har fått flere til å sky aksjen. Sist ut er finanstrioen Øystein Stray Spetalen, Petter Stordalen og Ove Gusevik. På tampen av forrige uke solgte de seg helt ut av selskapet gjennom investeringsselskapet Unionen. Spetalen melder mandag at han nå forlater styret etter at han ikke har noen eierinteresser lenger.

Les mer: Spetalen forlater styret

Ifølge TDN Finans melder Bloomberg at den sveitsiske storbanken UBS har kuttet anbefalingen i Norske Skog-aksjen til nøytral og tar aksjen av sin «conviction buy»-liste.

Kursen falt 11,23 prosent til 10,35 kroner.

Telenors russiske knipe
Telenor står i fare for å miste kontrollen over aksjene de har i det russiske selskapet VimpelCom. Det norske teleselskapet er dømt til å betale rundt 11 milliarder kroner i erstatning til VimpelComs aksjonærer, men bestrider dette kravet. Namsmannen i Russland har sendt ut en melding om at de er klare til å starte inndrivingen pengene gjennom tvangssalg av Telenors aksjepost. Telenor krever at en rettskraftig dom må foreligge, og anker avslag om midlertidig forføyning mot salget til høyere rettsinstanser.

Telenor-aksjen falt 3,39 prosent til 51,30 kroner

Les mer: - Tvangssalg vil være uhørt

Vinnere
Dagens vinner ble Global IP Solutions. De melder at de har fått i land en avtale med KT Networks. Avtalen gjelder diverse IP-løsninger til KTs Windows tilpassede smartphone. Løsningene inkluderer HD stemmekapabilitet. Aksjen steg 19,51 prosent til 4,90 kroner.

Spectrum steg 19,05 prosent til 4,50 kroner etter at Øystein Stray Spetalen og Arne Blystad sier at de ønsker å tegne seg i den forestående emisjonen I Spectrum. De to er de største aksjonærene i selskapet og ønsker minst å tegne seg for sin andel i emisjon på 50 millioner kroner.

Les mer: Blystad og Spetalen med i emisjon

Sevan Marine skilte seg også positivt ut. Aksjekursen ble sendt opp 4,31 prosent til 11,13 kroner etter at Handelsbanken jekket opp både kursmålet og anbefalingen i aksjen.

Les mer: Anbefaler kjøp av Sevan

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere