Lommetyvene elsker 17. mai

Foto: (Nettavisen)

Nå strømmer kriminelle turister til Norge for å «feire» nasjonaldagen.

17.05.13 11:57

- 17. mai er den enkeltstående dagen i året med desidert flest lommetyverier. I fjor hadde vi 230 anmeldelser på denne dagen, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim, som leder Lommetyveriprosjektet i Oslo.

Til sammenligning var mottok Oslo politidistrikt i gjennomsnitt 49 anmeldelser hver dag i 2012, og det var mye sammenlignet med tidligere år. Tall fra Europeiske reiseforsikring viser at selskapet utbetalte 22,3 millioner kroner i erstatning i 2012 etter tyveri av mobiltelefoner, en økning på 27 prosent i forhold til toppåret 2011.

Rekordøkning
- Det er verdt å merke seg at 64 prosent av alle tyveriene av mobiltelefoner som dekkes under reiseforsikringen skjer i Norge, assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Kvassheim sier at lommetyveriene utføres av profesjonelle som gjerne jobber flere i team.

- Det er mange som stjeler, men de som målrettet jobber på 17. mai er profesjonelle lommetyver. Mange velger å legge turen til Norge og Oslo 17. mai. Da vet de at det er mye folkeliv og mange stresset folk i gatene. Denne dagen går også mange med mye kontanter, men det stjeles også bankkort og mobiltelefoner, sier Kvassheim.

Han sier at folk må unngå å ha verdisaker i ytterlommer, i åpne vesker og på restaurantbordene.

På vakt
- Hvis man har penger og andre verdisaker i innerlommer med glidelås så begynner det å bli trygt. Da velger gjerne tyvene andre ofre, sier Kvasheim.

Han beskriver lommetyvene som velkledte. De opererer der hvor trengselen er størst - altså langs Karl Johan under barnetoget og utenfor serveringssteder i Oslo sentrum. Mens noen av dem avleder oppmerksomheten så går andre til aksjon.

- Opplever du noe uventet eller hvis noen spør deg om noe så bør du være på vakt, sier han.

- Vi kommer til å være mange betjenter ute med fokus på å forebygge og å ta lommetyver som jobber denne dagen. Vi ser etter spesielle atferdsmønstre som avviker fra hvordan vanlig publikum opptrer. Drevne politibetjenter legger merke til lommetyvene, sier Kvassheim.

Følg Nettavisens liveblogg om 17. mai-feiringen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.