*Nettavisen* Økonomi.

Lønningene steg med 2,8 prosent

Siv Jensen kan glede seg over økt verdiskapning i fjor, men prisene steg mer enn lønningene.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lønningene steg med 2,8 prosent i 2018, opp fra 2,3 prosent i 2017.

08.02.19 09:06

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Årsveksten er som forventet, ifølge økonomer nettavisen Økonomi har snakket med. For 2019 venter ekspertene en årslønnsvekst på over 3 prosent, og Nordea spår en lønnvekst i 2020 på hele 3,7 prosent.

Foreløpige beregninger fra SSB viser også at sysselsettingen justert for sesongvariasjoner i fjerde kvartal økte med 0,5 prosent. Det var ifølge SSB i gjennomsnitt vel 42 600 flere sysselsatte i 2018 enn i 2017.

Vokste mer

Samtidig viser tallene at norsk økonomi i fjor vokste med 2,2 prosent ifjor, opp fra 2,0 prosent året i forveien. Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte i fjerde kvartal med 0,9 prosent etter lav vekst i foregående kvartal. DNB Markets omtaler i en kort oppdatering veksten som solid.

Men total verdiskapning i Norge økte kun med 0,5 prosent i fjerde kvartal. For hele 2018 økte BNP med 1,4 prosent.

Tørkesommer

Denne lave veksten var påvirket av sommerens tørkeperiode. Det er ifølge SSB særlig jordbruket som drar opp veksten i Fastlands-BNP i fjerde kvartal, etter at tørkesommeren ga jordbruket en smell.

Dessuten har aktiviteten i bygge- og anleggsvirksomhet lenge vært høy, og for hele 2018 økte produksjonen i bygg og anlegg med 3,9 prosent.

Men i de viktige næringene petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart var det stort sett fallende aktivitetsnivå gjennom 2018 og en nedgang i fjerde kvartal på 2,7 prosent.

God eksportvekst

Oljeinvesteringene tok seg riktig nok noe opp mot slutten av året. Samtidig var det en god vekst i eksporten av tradisjonelle varer. Importen av varer og tjenester gjennom hele 2018 økte med en snau prosent.

Nettavisen skrev om novembertallene at norsk økonomi stoppet opp denne måneden, etter en god vekst i oktober. Verdiskapningen i november var bare på 0,1 prosent.


Nasjonalregnskapet gir en oversikt over tilstanden og utviklingen i norsk økonomi. Sentrale størrelser i regnskapet er verdiskapningen i landet - brutto nasjonalprodukt (BNP) - forbruk, bruttoinvestering, eksport og import, sysselsetting og lønn, lønnsomhet i næringer og produktivitet.

Normalvekst: 1,5 prosent

I en e-post til Nettavisen Økonomi anslår Norges Bank at norsk økonomi de nærmeste årene vokser med omkring 1,5 prosent i året. Veksten har siden 2014 ligget på under 2 prosent, men i 2013 vokste den norske økonomien med hele 3,2 prosent. Det er godt over den såkalte trendveksten: Hva økonomien over tid kan ventes å vokse med.

Norges Bank mener en typisk produktivitetsvekst i årene fremover vil være på 1 prosent. Arbeidsstyrken for årene 2019–2021 ventes i gjennomsnitt å vokse med 0,5 prosent. Til sammen gir det en BNP-vekst på 1,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag