*Nettavisen* Økonomi.

Lønnsoppgjøret er i gang - her er fasiten

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Årets største og lengste krangel, lønnsoppgjøret, startet i dag. Men fasiten foreligger allerede.

22.03.11 10:10

Går du lei de årvisse tilsynelatende endeløse kranglene mellom arbeidsgivere og fagforbund? Vel, stålsett deg for i dag starter årets lønnsoppgjør.

Men det som trolig blir fasiten foreligger allerede. I tabellen nederst i saken ser du hvor mye lønnen din vil stige med i år.

Tradisjonsrikt argumentmønster
De tre dominerende organisasjonene i privat sektor NHO, LO og YS møttes mandag til innledende møter om årets oppgjør.

Som vanlig maner arbeidsgiverorganisasjonen NHO til moderasjon, mens fagforbundene LO og YS ”står på krava”.

- Våre konkurranseutsatte næringer står fortsatt overfor betydelige utfordringer, og det er helt nødvendig å snu utviklingen som stadig svekker konkurranseevnen. Det bør derfor være slik at lønnstilleggene i bedriftene innenfor de konkurranseutsatte næringene i 2011 alene skjer med basis i hva den enkelte bedrift har økonomisk evne til å gi. Derfor bør det i overenskomstområder med lokale forhandlinger ikke gis sentrale tillegg i 2011, sier administrerende direktør i NHO John G. Bernander til NHOs nettsider.

- YS vil vise ansvarlighet i lønnsoppgjøret som nå starter. Vi forventer imidlertid forbedret kjøpekraft for alle våre grupper innenfor rammen av et ansvarlig og solidarisk oppgjør, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

LO har følgende krav til mellomåret 2011: Fortsatt sikring av kjøpekraften og lav- og likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg.

Unngår å tallfeste
Som vi ser tallfester ingen av partene hvor mye, eller hvor lite, de mener lønna skal opp med i år. Men det gjør SSB, og det med stor treffsikkerhet.

- Vi har ikke regnet noe på hvor sikre vi er på lønnsanslaget, men vi har ikke pleid å bomme med veldig mye når vi er inne i statistikkåret som nå, sier forsker i SSB, Torbjørn Eika til NA24.

Men det gjør SSB
Siden 2005 har SSBs bommet med maksimalt 0,3 prosentpoeng i sine anslag for lønnsveksten.

- Det er nærliggende å si at vi i de senere årene har vært svært treffsikre og at feilmarginen er liten, sier Eika.

Han forklarer at modellene SSB bruker i sine anslag blant annet er basert på historiske erfaringer med lønnsdannelsen og andre makrokøkonomiske forhold i Norge (Kvartsmodellen) og den såkalte Aukrustmodellen som sier at den underliggende funksjonelle inntektsfordelingen mellom arbeid og kapital i industrien er konstant. Dette innebærer at lønnsomheten i industrien er en viktig parameter-

- I vår utvidede versjon av Aukrustmodellen tar vi også hensyn til presset i arbeidsmarkedet målt ved arbeidsledigheten, sier Eika.

Arbeidstakerne vinner igjen
I tabellen under ser du SSBs anslag for lønnsveksten i 2011.

Som vi ser er det LO og YS og landets arbeidstakere som får mest grunn til å være fornøyd. En lønnsvekst på 3,6 prosent, og en reallønsvekst på 1,8 prosent er nok i overkant av hva NHO håper på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.