NA24.no

Lotteritilsynet mener Lyoness driver ulovlig - 150.000 kan rammes


Lotteritilsynet har konkludert med at Lyoness sin virksomhet i Norge er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Lotteritilsynet har konkludert med at Lyoness sin virksomhet i Norge er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet. Foto: Privat/Faksimile lyoness.com
Sist oppdatert:
All virksomhet i Norge kan bli stanset.

Lotteritilsynet har konkludert med at Lyoness sin virksomhet i Norge er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet.

- Vi har lagt særlig vekt på at norske deltakere i Lyoness ikke mottar eller forbruker varer, tjenester eller andre ytelser fra omsetningssystemet som motsvarer verdien av det som blir betalt når de betaler for disse, skriver tilsynet.

- Deltakernes innbetalinger til Lyoness er som følge av dette å se på som vederlag for å delta i et pyramideliknende omsetningssystem. Inntektene til selskapet og den enkelte deltaker kommer nesten bare fra verving av nye deltakarere og deres innbetalinger til Lyoness, og ikke fra salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, skriver tilsynet.

Har du tips i saken? Send journalisten en mail her.

150.000 nordmenn

Administrerende direktør Claes Gunnarson i Lyoness Norway AS er uenig med Lotteritilsynet.

Bakgrunn er en tilsynssak som ble opprettet i fjor. Tilsynet har i et brev datert 11. januar varslet Lyoness om vedtak med pålegg om stans av selskapets virksomhet i Norge.

Varselet er rettet både mot det norske selskapet Lyoness Norway AS og det internasjonale morselskapet Lyoness Europe AG, og berører cirka 150.000 norske deltakere og omtrent 1000 lojalitetsbedrifter som inngår i omsetningssystemet til Lyoness i Norge.

Videre innebærer det at all verving av deltakere og lojalitetsbedrifter til Cashback World og Lyconet, og all omsetning og bruk av fordelskort må opphøre.

Overrasket

Vedtaket er ikke endelig og Lyoness har fire uker på seg til å komme med sitt syn på saken.

- Lyoness er uenig i Lotteritilsynets saksfremstilling, og er spesielt overrasket over det foreløpige vedtaket om å stanse kundefordelsprogrammet Cashback, skriver leder for Lyoness Norway AS, Claes Gunnarson i en pressemelding. Det melder BA (krever abonnement).

Lyoness er et fordelsnettverk etablert i Sveits i 2003, og har over syv millioner medlemmer i 47 land.

Vervedelen av Lyoness, som går under navnet Lyconet, ble av Lotteritilsynet stemplet som ulovlig pyramidespill, inntil en strukturendring i 2014 ikke lenger ga tilsynet grunnlag for å mene dette, skriver BA.

Avisen skriver også at flere Lyoness-medlemmer i Europa har saksøkt virksomheten og fått tilbake betydelige pengebeløp

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere