Lover å stramme opp Forsvaret

Mer fokus på etikk er forsvarsministerens resept for å gjenreise Forsvarets tillit etter alle skandalene den siste tiden.

15.03.06 11:45

Onsdag morgen møtte forsvarsministeren i Stortingets spontane spørretime. Her har opposisjonen mulighet til å la statsråder få gjennomgå ved å kreve svar på uventende spørsmål.

Smøring
Andre nestleder i forsvarskomiteen, Per Ove Width (Frp), ville onsdag ha svar på hvordan Forsvaret kan fortsette sin kontrakt med Siemens etter mistanker om smøring, bestikkelser og korrupsjon.

Bevertning, reiser og gaver for store summer skal ha inngått i Siemens pleiing av forholdet til Forsvaret.

-Granskningsutvalgets rapport skal først være klar i juni, men vi vet at personell fortsatt sitter og forhandler viktige avtaler for Forsvaret, sa Width.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte at granskningsutvalget er nødt til å gå gjennom en rekke kontrakter og dokumenter før de kan komme med sin konklusjon.

- Jeg lover å følge opp med tiltak når vi ser hva som blir avdekket, sa Strøm-Erichsen.

Mer etisk
Forsvarsministeren lovte videre at Stortinget at Forsvaret skal bli mer etisk.

- De fleste som jobber i Forsvaret gjør en hederlig jobb, det er ikke riktig å generalisere. Samtidig har jeg tatt initiativ til en handlingsplan for holding og ledelse i Forsvaret, med spesiell fokus på etikk og organisasjonskultur, sier Strøm-Erichsen.

Statsråden mener at et slikt fokus er helt avgjørende for å gjenreise tilliten til Forsvaret etter alle skandalene de siste månedene.

Dette var første gang at Strøm-Erichsen møtte til den såkalte spontane spørretimen i Stortinget.

- Det er veldig spennende. Men med all skrivingen som har vært om Forsvaret, har jeg forberedt meg godt, sa Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen før hun skulle i kryssilden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.