NA24.no

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Lover finansskatt og ni milliarder

SV lover å innføre finansskatt hvis de vinner valget.

SV ønsker å innføre en finansskatt hvis det blir rødgrønn valgseier til høsten. Skatten skal gi ni milliarder kroner ekstra til statskassa de neste fire årene. Partileder Audun Lysbakken mener forslaget er et politisk kinderegg, skriver Dagbladet ifølge NTB.

– Vi synes det er fornuftig fordi finansbransjen i Norge i dag i hovedsak ikke betaler moms på omsetning og formidling av finansielle tjenester. Så sent som i vår var det utbyttefest i bankene, påpeker Lysbakken.

SV mener finansskatten kan innføres gradvis med et mål om å komme opp i 10 prosent i løpet av fire år.

De 9 milliardene som partiet mener skattegrepet vil innbringe, ønsker SV å bruke til blant annet få flere lærere inn i skolene og å ha to årlige barnehageopptak.

Karen Helene Ulltveit-Moe, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, synes det er en god idé.

– Vi sa akkurat dette i Finanskriseutvalget, men fikk liten respons da vi la det fram i 2011. Uavhengig av SVs forslag vil jeg si at det er på høy tid med en skikkelig diskusjon om hvorfor finansnæringen skal være unntatt fra merverdiavgift, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere