*Nettavisen* Økonomi.

Lover solid lønnsøkning

Ekspertene har gode nyheter til de som gleder seg til et fett lønnsoppgjør.

Årets tunge start på børsen kan slå negativt ut på lønnsposen, mener økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo. Han er glad forventningene nedjusteres tidlig på året, og i forkant av «tidenes lønnsoppgjør».

NA24 - din næringslivsavis

Andre eksperter går i rette med professoren.

- Det skal veldig mye er enn det vi har sett til nå før det slår inn på årets lønnsoppgjør, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård til NA24.

Gode prognoser
SSB spår 6,2 prosent mer i lønn i år. En lønning på 350.000 kroner vil med denne prognosen øke med nesten 22.000 kroner. Norges Bank spår 5,75 prosent. Og Finansdepartementet spår 5 prosent mer i lønn.

Årsakene til de gode prognosene skyldes i stor grad den rekordlave arbeidsledigheten og det at næringslivet de siste årene har hatt store overskudd. Men når børsene faller nedjusteres forventede overskudd og det kan slå uheldig ut i lønnsoppgjøret. En annen mulighet er at arbeidsplasser forsvinner.

- En virkning kan komme indirekte ved at det blir så sterke bølger at det vil ha påvirkning på sysselsettingen. Men det skal mye til. Det ser ut som det blir bra lønnsvekst i år, sier Reegård.

Neste år
Han mener det er først til neste år at børsfallet eventuelt vil slå ut på lønnsoppgjøret.

- Det er en sikker tradisjon at vi legger lønnsoppgjøret uavhengig av finansielle bevegelser. Vi får ofte spørsmål om hvordan renten vil påvirke lønnsoppgjøret, og da er svaret alltid det samme: Vi blander ikke renten inn i lønnsoppgjøret. Det ville vært et ustabilt element, sier Reegård.

Hos arbeidsgiverforeningen Næringslivets Hovedorganisasjon ønsker man ikke å si noe om børsfallet påvirker årets lønnsoppgjør:

- Vi har ikke engang begynt å behandle lønnsoppgjøret, og har ingen kommentarer til det, sier Kåre Verpe, informasjonsdirektør NHO til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag