*Nettavisen* Økonomi.

Lukrativt ligagull

Foto: (Scanpix)

Det lønner seg å gjøre som Manchester United.

14.05.07 20:13

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Søndag mottok United trofeet som viser at klubben fikk sin aller første ligatittel under Malcolm Glazer ved eierspakene.

Kombinert med utvidelsen av Old Trafford kan gullet bidra til at klubbens salgsvekst øker og at United igjen kan trone på toppen over verdens rikeste fotballklubber.

NA24 - din næringslivsavis

Manchester Uniteds omsetning, i de tolv månedene som endte i juni 2006, var den høyeste i engelsk fotball, med 165,4 millioner pund, eller om lag to milliarder kroner. Men dette var ikke nok til å slå storklubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid på listen over de mest lønnsomme. Real Madrid var den mest lukrative klubben i fjor med driftsinntekter på 202 millioner pund, ifølge Bloomberg.

Større stadion
Søndag vant United Premier League tross tap i en siste, men uviktig, kamp mot West Ham. Dermed kunne Ole Gunnar Solskjær og lagkameratene for første gang på fire sesonger løfte beviset på at klubben er seriemester.

Det har aldri tidligere vært så mange tilskuere til stede på Old Trafford under sesongens siste kamp. I år har nemlig klubbens stadion blitt utvidet med elleve prosent til en kapasitet på 76.000.

- Med fullføringen av stadionutviklingen kan vi forvente oss at de igjen kommer tilbake på listen i 2006-07. Det er også verdt å nevne at United beholder posisjonen som den mest lønnsomme klubbfotballoperasjonen i verden, sier Paul Rawnsley hos Deloitte and Touche LLP, ifølge Bloomberg.

Vinneren av Premier League får hele 30 millioner pund i rene prispenger og via tv-avtaler. Denne summen er rundt halvparten av de årlige rentene som klubben må betale, etter at klubben fikk et lån på 660 millioner pund når amerikaneren Glazer kjøpte klubben i 2005.

Dyrest i England
Klubben får også betraktelig mer inn i sponsorpenger i året som kommer. I år starter nemlig fireårskontrakten som klubben har signert med verdens største forsikringsselskap, American International Group Inc. AIG betaler 56,5 millioner pund for å ha logoen sin på draktene til United, og denne avtalen er hele 57 prosent mer lønnsom for United enn den forrige de hadde med Vodafone Group Plc.

- Dersom laget gjør det bra vil forretningene gå av seg selv. Jeg håper supporterne som var imot Glazer nå vil begynne å tenke seg om, sier United-legende Bobby Charlton, ifølge Bloomberg.

Rundt halvparten av lagene i Premier League kommer enten til å fryse eller kutte billettprisene neste sesong, men det gjelder ikke United, som skal øke billettprisene med så mye som 14 prosent. Dette er tredje året på rad med økning i billettprisene for klubben som allerede har de dyreste sesongkortene for rundt 10.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.