NA24.no

Luksus for Opec-toppene

Sist oppdatert:
Venezuelas leder Hugo Chavez sparer ikke på noe som vert for Opec-toppmøtet i Caracas.

Financial Times melder mandag at energiministrene i Opec-landene kan se frem til sikkelig luksus når de denne uken møtes i Venezuelas hovedstad. Landets leder, den populisten Hugo Chavez, har nemlig ikke spart på noe som helst.

Ministrene vil bli eskortert til hotellene i nye og armerte Mercedes limousiner. På hotellsuiten vil de blant annet få spesiallagde såpestykker laget av eksotiske frukter. Det ble også diskutert av komiteen som arrangerer toppmøtet, om hver enkelt delegat skulle få sengetøyet brodert med navnene sine.

20 ganger så dyrt
Prislappen er stiv. Hele møtet vil koste Venezuela 5 millioner dollar, 20 ganger mer enn det som er normalen for et OPEC-toppmøte, og mer enn de 3 millioner dollarene som Kuwait brukte på sitt møte i desember.

Hugo Chaves, som er president i Venezuela, planlegger også en tale ved Angel Falls, et spektakulært fossefall midt i jungelen. Dessuten skal det være mulig for delegatene med båtturer og andre severdigheter.

Det er også blitt produsert en 53 siders pamflett som forklarer Opec og kulturen i arabiske og muslimske land. Denne har også et hyllestdikt til Hugo Chavez, hvor Financial Times kunne finne følgende setning:

Hans land handler om olje. Men hans hjerte er fremdeles kjøtt og blod, ikke penger.

Ingen utsikter til endring
Som alltid vil produksjonskvotene være det viktigste temaet som skal diskuteres, og ingen forventer at det vil skje noe med disse. Men det er forventet at Chavez vil bruke anledningen til å få ut sitt politiske budskap. Financial Times oppsummerer dette budskapet enkelt:

Høye oljepriser er bra, den amerikanske presidenten George W. Bush er dårlig.

Mexico, som er den største oljeprodusenten i Latin-Amerika og observatør i Opec, pleier å sende delegater til toppmøtene. Denne gangen har de latt være. Kuwaitiske sendemenn skal være lettet over at deres energiminister ikke kommer. Den offisielle versjonen er forrandringer i Kuwaits parlament, ikke at Kuwait vender ryggen til Venezuela.

Også Peru, Brasil og Colombia er uenige med politikken til Chavez, og er redd for at landets politikk vil skremme investorer vekk fra hele kontinentet. Den eneste politiske allierte Venezuela har i Opec, er Iran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere