*Nettavisen* Økonomi.

Luksusglis skapte millionkrangel

PÅ KANT: Auto-Forums eier Geir Bråthen (bildet øverst t.v.) har kommet på kant med flere av sine kunder. Blant dem som føler seg lurt av bruktbilselgeren fra Drammen er standup-komikeren Tommy Steine (nederst til venstre). Foto: Montasje (Drammens Tidende)

De samarbeidet om å selge luksusbiler til kjendis-Norge. Men det endte i milliontap, konkurs, rettstvist og haglende beskyldninger.

23.06.14 13:43

Komiker Tommy Steine har aldri lagt skjul på at han er glad i heftige, dyre biler.

Da han kom inn i bruktbilforhandler Geir Bråthens lokaler, Auto-Forum ved travbanen i Drammen, svimlet det nesten for ham. Med Ferrarrier, Porscher, Bentleyer og Koenigsegg på rekke og rad, ble Steine fullstendig blendet, skriver Drammens Tidende.

Han endte opp med å kjøpe tre luksusbiler, en Porsche, en BMW 7-serie og en Range Rover, med gullkantet gjenkjøpsavtale som sa at Auto-Forum skulle kjøpe bilene tilbake for nesten hele prisen innen ett år.

Santander Consumer Bank og DNB finansierte bilene på gunstige betingelser. Bilavtalen virket perfekt, helt til Steine forsøkte å levere bilene tilbake. Da var bilbutikken låst og bilselgeren borte.

Les også: Tommy Steine må selge familiehytta etter milliontap

Her er hytta Tommy Steine må selge

Millionsøksmål

Da Auto-Forum gikk konkurs i fjor sommer, sluttet Tommy Steine å betale ned billånene. Han mistet troen på at drammenserens bruktbilforretning kom til å gjøre opp avtalen.

Dermed saksøkte Santander Consumer Bank Steine for 1,4 millioner kroner og partene møttes i Nedre Romerike tingrett denne uken.

Steine er så pass kjørt økonomisk at han denne uken også så seg nødt til å legge ut familiehytta i Sponvika for salg, til den nette sum av 4,9 millioner kroner.

Mens den kjente komikeren føler seg lurt og har frontet sin sak i mediene, har Geir Bråthen, som solgte han bilene, sittet stille på sidelinjen. Også mens debatten tidligere kokte rundt Auto-Forum, har Bråthen nektet å kommentere noe i mediene.

Men nå tar han bladet fra munnen.

Påståtte usannheter

– Jeg er lei av alle beskyldningene. Nå vil jeg få fram sannheten, sier Bråthen.

Bråthen ser at Steine sliter økonomisk etter kjøp av luksusbilene. Men han mener bildet er bredere enn det som kommer fram.

– Tommy og familien hans kjørte faktisk tre luksusbiler i rundt to år, mens jeg betalte lånene. Han disponerte også Ferrari, Porsche og andre dyre biler, uten å betale for det. I tillegg mottok han flere hundre tusen fra meg gjennom samarbeidet vårt. Alt dette er dokumenterbart, sier Bråthen.

Bråthen sier at det kan virke som om det florerte med gjenkjøpsavtaler på bilene han solgte. Men da det ble åpnet konkurs av Auto-Forum hevder Bråthen at det bare var fem gjenkjøpsavtaler.

– Tommy Steine sitter med to av disse avtalene, da sier det seg selv at det ikke er så mange flere der ute. De andre bilene ble solgt på helt vanlig måte, sier Bråthen.

– Men når du nå ønsker å fortelle sannheten, kan du da forklare hvordan og hvorfor du inngikk disse gjenkjøpsavtalene?

– Jeg husker ikke nøyaktig. Gjenkjøpsavtaler i bilbransjen er helt vanlig. Men detaljene rundt dette kan du få fra bobestyrer, sier Bråthen.

– Delt skyld

Bobestyrer etter Auto-Forum-konkursen, advokat Martin Wøien Gilhuus, sier at det ikke var snakk om svært mange gjenkjøpsavtaler, slik man kan ha fått inntrykk av i mediene.

– Jeg har sett 4–5 gjenkjøpsavtaler.

– Var gjenkjøpsavtalene gunstige?

– Ja, de var svært gunstige. Kunden skulle få tilbake nesten alle pengene for bilkjøpet, sier Gilhuus.

Bobestyreren mener at det er flere enn Bråthen som har skyld i dette økonomiske rotet.

– Mitt inntrykk er at det er flere som har delt skyld her. Uten at jeg tar noe parti, tror jeg ikke Bråthen har all skyld i dette. Bildet er ikke så svart-hvitt som det kan se ut, sier Gilhuus.

– Bedrageri

Tommy Steine har ikke svart på Drammens Tidendes henvendelse. Men hans advokat, Jørgen Klaveness, blåser av Bråthens påstander.

– Bråthen sier det som passer han til enhver tid, jeg syntes derfor ikke det var noen vits i å kalle ham inn som vitne. Steine har kvitteringer som viser at han ikke har kjørt gratis. Dette er snakk om bedrageri, sier Klaveness.

Steines advokat mener at tvistesaken som var oppe i retten denne uken ikke bare handler om at Steine sluttet å betale billånet til banken.

– Det finnes en del mannfolk der ute som ikke klarer å si nei til en fin dame. Dette gjelder også enkelte menn og biler. Det er et nivå av impulsivitet her og det er viktig å se på reglene som verner forbrukeren. Vi venter oss en prinsippavklaring på flere ting når det gjelder bankens plikter i forhold til kunden, sier Klaveness, som er spent på dommen som ventes å foreligge om noen uker.

Etter at Auto-Forum gikk konkurs har det, ifølge bobestyrer Gilhuus, kommet inn krav på nesten 14 millioner kroner, fra til sammen 77 kreditorer, men det er ikke gjort en vurdering av kravene.

Politiet i Drammen startet etterforskning av Auto-Forum, men stanset denne da skatteetaten viste interesse for saken.

Venter på Skatt Sør

Ingen i Skatt sør ønsker å bekrefte at de jobber med å granske Auto-Forums regnskap.

Men etter det Drammens Tidende erfarer er det ikke lenge før skatteetatens rapport er ferdig.

Politiadvokat Hans Lyder Haare ved Søndre Buskerud politidistrikt sier de har satt etterforskningen på vent, mens skatteetaten gransker regnskapene.

– Vi hadde gjort en god del med saken, men vi må avvente skatteetatens rapport før vi går videre, sier Haare.

Les flere saker fra Drammens Tidende her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag