*Nettavisen* Økonomi.

Lukter svidd av norske kredittkort

Foto: (Scanpix)

Kortbruken fortsetter å øke her i landet.

Åtte av ti unge mellom 15 og 29 år foretrekker nå å betale med betalingskort uansett beløp, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer utført av TNS Gallup.

– De unge er de aller ivrigste brukerne av betalingskort, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Samtidig brukes kort ved flere småkjøp enn før, og gjennomsnittsbeløpet for kortkjøp går ned. Halvparten av kortbetalingene er nå på under 200 kroner.

Økt kortbruk blant de eldste
Selv om de yngste bruker kort aller mest, er økningen i kortbruken større blant de godt voksne enn blant de yngste. Blant de som er 60 år eller mer, svarer 28 prosent, mot 23 prosent for ett år siden at de foretrekker kort uansett betalingsbeløp.

– Det er positivt om eldre mennesker velger kort fremfor å gå med mye kontanter på seg. Pengene er tryggere på bankkonto enn i håndveska eller lommeboka, skriver Neverdal i FNO.

Rekordmye kortbruk
Nordmenn ligger i verdenstoppen i kortbruk. I 2010 gikk rundt 94 prosent av alle korttransaksjoner gjennom det nasjonale kortsystemet BankAxept.

I februar i år ble det daglig utført i gjennomsnitt 2,9 millioner BankAxept-transaksjoner gjennom betalingsterminaler, mot 2,6 millioner i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.