Gå til sidens hovedinnhold

Lunds lønnsfest kan koste skjorta

Fagforeningene raser og sier kjempelønnen vil få føring på lønnsoppgjøret.

Tirsdag ble det kjent at toppsjef i StatoilHydro, Helge Lund, har fått en økning i fastlønnen på hele 31,3 prosent til 6,8 millioner kroner fra 2007 til 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Nå reagerer både opposisjonen og fagforeningene.

- Du kan stille spørsmål om Helge Lund har de riktige lederegenskapene, eller om han mener at det ikke er noe grunnlag for moderasjon for norske arbeidere, i alle fall innen oljenæringen, sier Terje Nustad til NA24.

Nustad leder fagforeningen SAFE som organiserer 10.000 arbeidere i oljebransjen i Norge.

- Tar ikke lederansvar
- Det gir en helt feil signaleffekt at det skal være rom for så store lønnsøkninger i en tid med forholdsvis lave oljepriser og midt i en finanskrise. Helge Lund, som leder av StatoilHydro, tar ikke et overordnet lederansvar og viser at det er behov for moderasjon, sier Nustad, som mener Lund må si fra seg alle bonuser.

Nustad er ikke i tvil om at dette vil ha en effekt på lønnsoppgjøret.

- Det er klart at det er penger å hente i næringen. Når det er penger å hente for Helge Lund, er det penger å hente for de ansatte. Dette vil bare bidra til at våre lønnskrav vil bli formet deretter, fastslår Nustad.

Nustad mener Helge Lunds lønnsfest harmonerer svært dårlig med signalene fra oljekjempen til sine underleverandører om at de må kutte i prisene.

- Helt feil
- Dette blir jo feil signaler til alle aktører i samfunnet. Og Helge Lunds lønn er ikke så dårlig at han ikke skal kunne greie seg uten den lønnsøkningen, mener Nustad.

Nustad sier at Helge Lund viser lite samfunnsansvar og tror at signalene Helge Lund sender ut kan smitte fra oljenæringen til andre områder i samfunnet.

I Frp står heller ikke jubelen i taket for det solide lønnshoppet til Helge Lund.

- Denne lønnsøkningen var formidabel. Jeg reagerer på at dette skjer i en tid hvor staten har kjøpt seg betydelig opp i StatoilHydro, og i en tid da Halvorsen fillerister bank og finansnæringen for sine lønninger. Dette er selskaper som hun ikke kan gjøre noe med. Men der hun kan gjøre noe, nemlig i StatoilHydro, sitter hun bare og ser på. Dette er dobbeltmoral fra Kristin Halvorsen som mangler sidestykke, sier Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann i Frp til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Helt ubegripelig
Som følge av fusjonen mellom Statoil og Hydros oljedivisjon, fikk Helge Lund økt lønnen som følge av økt ansvar, forklarer StatoilHydro. Lund økte lønnen med mer enn det statsminister Jens Stoltenberg (Ap) får betalt i årslønn. Men tøffere tider for oljeselskapet med lavere oljepris fører til at Lund fryser lønnen for 2009 og halvverer samtidig bonusgrunnlaget.

Les mer: Fikk statsministerlønn i lønnsøkning

- Den som har det største ansvaret i Norge etter min mening, er Jens Stoltenberg som er statsminister. At Helge Lund har fått mer ansvar, er riktig, men at dette skal utløse en så formidabel lønnsøkning, sender helt feile signaler, mener Korsberg.

Korsberg sier det finnes tider for lønnsøkning og tider for moderasjon, og at tiden definitivt er inne for moderasjon.

- Kan gjøre betydelige grep
- Jeg er spent på hvordan «gutta på gølvet» reagerer på dette her. I den perioden vi er inne i er det ansatte i noen bedrifter som må gå ned i lønn. At en leder i en nesten heleid statlig selskap skal få en slik lønnsøkning det er bare helt ubegripelig, mener Korsberg, som nå venter at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen tar raske grep.

- Jeg forventer at Kristin Halvorsen gjør noe øyeblikkelig, siden hun går så kraftig ut og kritiserer lederlønninger. Staten eier 67 prosent av selskapet, og da kan man gjøre betydelige grep, mener Korsberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot