*Nettavisen* Økonomi.

Lunds skitne eventyr

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)

Så betent er Statoils miljøbombe at kun utvalgte journalister fikk høre selskapets redegjørelse.

27.04.07 15:41

«Statoil miljøarbeid er rotfestet i vårt uttalte mål med null skade på mennesker og miljøet» sier Statoil i sin årsrapport. Uttalelsene kommer i kapitelet om miljøvern. Og som ikke dette er nok, skryter selskapet på seg at de har intensifisert dette arbeidet.

NA24 - din næringslivsavis

Så mye er arbeidet med miljøvern økt, at Statoil investerer i den desidert verste miljøbombene i verdens oljemarked. Det er det nemlig selskapet har gjort med kjøpet fredag. Statoil kjøper North American Oil Sands Corporation (NAOSC) for 12 milliarder kroner. Selskapet jobber med den kontroversielle oljesandutvinningen i Alberta-provinsen i Canada.

Deler av pressen utelatt
Deler av næringslivspressen ble ikke invitert på pressemøtet Statoil holdt i Oslo fredag. Her fikk de møte Helge Lund for kommentarer om det meget kontroversielle oljekjøpet til Statoil.

- Det er en tett tidsplan her. Vi har derfor investert noen utvalgte medier som skal møte Helge Lund, sier en presset informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NA24.

Den kontroversielle saken vil trolig få ringvirkninger langt inne i regjeringen. Likevel velger olje- og energiminister Odd Enoksen å holde seg rolig.

- Statsråden er selvsagt orientert om saken. Jeg har snakket med ham i dag. Han holder seg på den linjen departementet følger med at dette faller inn under det Statoils administrasjon håndterer, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet.

Må ha reserver
Statoil går inn på det kontroversielle feltet i Alberta for å sikre seg reserver etter 2010. Samtidig innrømmer selskapet at miljøproblemene er en utfordring.

- Vi er klar over miljøutfordingen, men mener at metoden vi satser på er bedre enn den tradisjonelle metoden med gruvedrift, sier informasjonssjef Rannveig S. Stangeland til NA24.

Hun sier imidlertid at selskapet nå sikrer reserver etter 2010. Problemene med utvinning av olje i oljesand er ikke bare miljømessig. Ifølge Stangeland er kostnadene ved utvinning først dekket inn med en oljepris på 40 dollar pr. fat. Dette er milevis unna konstandene ved utvinning av olje i Nordsjøen.

Stor oljeressurs
Oljesanden i Alberta kalles for Nord-Amerikas største oljeressurs det nærmeste århundret. Når oljesanden oppgraderes til olje skjer det imidlertid stor utslipp av drivhusgass.

Statoil sier de vil benytte en metode med vann for å utvinne oljen. Problemet her er at det vannet som er igjen etter rensningen blir samlet i store, giftige innsjøer i regionen.

Ifølge det svenske magasinet Vekans Affærer vet ingen i dag hvordan man skal håndtere disse store innsjøene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.