Lunkent på Wall Street

Wall Street, Børs, USA, NYSE

Wall Street, Børs, USA, NYSE Foto: MARK LENNIHAN (Scanpix)

Nedgang på USA-børsene.

08.12.09 15:38

Tirsdag peker pilene på de toneangivende indeksene i USA ned.

En viss usikkerhet har gjort seg gjeldende på bakgrunn av svake vekstsignaler fra europeisk økonomi samt ny uro rundt gjeldssituasjonen i Dubai.

S&P 500 faller 1,16 prosent til 1.090,67 poeng, mens Dow Jones Industrial er ned 1,14 prosent til 10.275,67 poeng. Nasdaq faller 1,09 prosent til 2.165,80 poeng.

Ben Bernanke
Mandagens kommentarer fra sentralbanksjef Ben Bernanke har også gjort investorer nervøse om den økonomiske gjeninnhetingen i USA.

Bernanke gjentok at renten vil bli holdt eksepsjonelt lav i en lengre periode. Han sa at økonomien er i bedring, men at den også står ovenfor betydelig motvind, blant annet på grunn av høy arbeidsledighet og vanskelig tilgang på kreditt som har vedvart til tross for sentralbankens innsats for å støtte opp om økonomien.

Svakt fra Europa
Tirsdag kom det nye tall som viste at den tyske og britiske industriproduksjonen overraskende falt tilbake. Industriproduksjonen i Tyskland viste et fall på 1,8 prosent på sesongjustert basis fra september til oktober, mot ventet oppgang på 1 prosent.

Tallene sendte de europeiske børsene ned umiddelbart etter publisering.

Ny uro i Dubai
Dubai-børsen falt tirsdag til det laveste nivået på fem måneder, etter at ny frykt for gjeldssituasjonen i statsselskapet Nakheel har kommet inn over investorene.

Ifølge Bloomberg hadde eiendomsutvikleren Nakheel et underskudd etter første halvår på 3,65 milliarder dollar som følge av fallende inntekter og nedskrivning av eiendomsverdier.

Uroen bidrar til å trekke ned flere store bankaksjer med eksponering mot emiratet.

-Spørsmålet har alltid vært, hva er det Dubai produserer og hvor kommer pengene fra? Det måtte komme til et slags klimaks i en gjeldssmell, sier investeringssjef Philip Manduca i ECU Grpup i et intervju med Bloomberg.

Hellas nedgradert
Også fra Hellas har det kommet urovekkende signaler.

Kredittratingbyrået Standard & Poor's varslet mandag om at de kan komme til å nedgradere ratingen på «A-», som de har på Hellas nasjonalgjeld. Årsaken er økt usikkerhet knyttet til landets muligheter til å få kontroll på statsfinansene, ifølge Assoicated Press. Tirsdag meldte ratingbyrået Fitch at det senker kreditt-ratingen for Hellas til «BBB+».

FedEx
På selskapsfronten har det kommet positive signaler fra FederalExpress, og aksjen stiger i tirsdagens førhandel.

Sent mandag kveld oppjusterte fraktkjempen sine estimater med 10 prosent for neste kvartal som følge av sterk internasjonal vekst og effekt av kostnadskutt.

McDonalds skuffet
Burgerkjeden McDonalds skuffer med sine tall som viser hvordan restaurantene omsatte i november.

I forrige måned økte salget i restaurantene som har holdt åpent i mer enn ett år med 0,7 prosent. Dette er langt svakere enn hva analytikerne hadde forventet på forhånd.

Ifølge Dow Jones Newswire viser estimater innhentet av StreetAccount at tallknuserne forventet at burgerkjeden ville øke omsetningen med 1,7 prosent. For restaurantene i USA falt omsetningen med 0,6 prosent, mens det var forventet en flat utvikling. Den svake økonomiske situasjonen i USA og en rekke kampanjer får skylden for utviklingen i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.