NA24.no

Lunket i FPSO-markedet

Aker Kværner leverer utstyr til Aker Floating Productions SMART 1
Aker Kværner leverer utstyr til Aker Floating Productions SMART 1
Analysehuset ODS-Petrodata ser ingen boom i FPSO-markedet.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Det kom frem under en presentasjon som FPSO-analytiker Paal Hansen Tangen i ODS-Petrodata holdt på det årlige «Norway Ship & Offshore Finance Forum» i regi av MarineMoney onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Tangen regner med en god vekst i markedet flytende produksjonsløsninger fremover, men med de store spekulative ordrene i markedet kan det bli utfordringer de nærmeste årene for selskapene, og spesielt de norske.

Ifølge Tangen står norske FPSO-aktører bak alle de spekulative ordrene av FPSO’er i verden.

Forsinkelser
Han forventer at markedet vil fortsette å være preget av at prosjekter og felter blir forsinket, og dermed vil nye enheter bli liggende i opplag i perioder.

- Vi har sett forsinkelser i prosjekter blant annet på grunn av mangel på borerigger, krav om lokal bygging og kostnadsøkninger, sa Tangen.

Av den grunn mener Tangen også at markedet må forvente at FPSO-selskapene vil forsinke sine ombyggingsprosjekter i påvente av kontrakter.

20 enheter
ODS-Petrodatas grunnprognose er at det vil komme omkring 20 FPSO-kontrakter årlig fremover, men en del av disse vil bli dekke av enheter som allerede er bestilt av enten oljeselskapene selv eller selskaper uten spekulative ordre.

Av de åtte kontrakter som er meldt i år, har kun en gått til et spekulativt nybygg. Resten er dekket av enten eksisterende enheter eller av enheter bestilt til prosjektet.

Av de 13 enhetene som er i ordre på spekulasjon, så er det kun to som hittil har fått kontrakter. Tangen mener det kan bli en konsolideringsprosess i FPSO-markedet på grunn av disse forholdene og det økte kostnadspresset som bransjen opplever.

Høy oljepris hjelper
Tangen pekte på at den økende oljeprisen bedrer balansen fremover.

- En oljepris på 130 til 150 dollar per fatet vil gi økt antall prosjekter og flere korte kontrakter for mer marginale felt, sa Tangen.

Han forventer også at en vedvarende sterk oljepris vil føre til at eksisterende enheter får økte forlenget kontraktene på eksisterende felt for å ta ut den mer marginale delen av reservene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere