Gå til sidens hovedinnhold

- Lurer ingen med boligpriser

Lederen for eiendomsmeglerne er lut lei de som mener statistikken hans lyver.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Siden juni er det uomtvistelig at boligprisene har hatt en nedadgående kurve.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Eiendomsmeglerforbund, som presenterer boligtall hver måned, avsluttet desember med å proklamere at boligprisene da var 1,9 prosent høyere enn i desember 2006. NEF brukte også tallet 11 prosent høyere boligpriser i år, sammenlignet med i fjor, noe som kan virke forvirrende når man til stadig leser at boligprisene synker.

Tungen rett i munnen
11-prosenttallet baserer seg på en gjennomsnittspris for hele året. Dermed blir de glade boligdagene på vårparten i fjor tatt med i regnestykket. Først ved neste måneds boligttall kan NEF komme til å måtte presentere en negativ 12-månedersvekst.

For januarprisene 2007 gjorde et kjempebykst, og var den gang «all time high». Årets januarpriser vil være et stykke unna dette nivået, dersom kurven vi har hatt de siste månedene forsetter.

Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, presiserer at de er nødt til å operere med gjennomsnittsveksten, fordi det er denne som riktigst viser veksten over tid. Det er også gjennomsnittsveksten boligspåmenn bruker når de kommer med sine anslag.

- Hundre prosent
- Det kan godt tenkes at vi får en negativ tolvmånedersvekst i januar, men jeg vil ikke spå det. Vanligvis går januarprisene opp fire-fem prosent, sier han og legger til:

- Jeg er drittlei av å høre at vi prøver å lure noen. Tallene våre er hundre prosent riktige.

Tallene er basert på salg formidlet på Finn av meglere som er medlem av NEF og EFF. Statistikken er ikke en totaltelling av alle boliger, og det utelukkes boliger under 20 kvadrat, over 500 kvadrat og de med kvadratmeterpriser under 2000 og over 100.000 kroner.

Tveter presiserer at det er fritt frem å gjøre egne sammenligninger, selv om de i fjor ikke spesifikt sammenlignet for eksempel de høye junitallene med de lavere desembertallene.

Dette ville for eksempel vist at prisene i Oslo har gått ned rundt fem prosent, og andre steder opp mot ti prosent, avhengig av boligart.

Forsiktig med å spå
Tveter sier man kanskje skulle tro han av alle burde vite hva fremtiden vil bringe, siden han har jobbet med dette i ti år.

- Men jeg har faktisk blitt mer og mer forsiktig med å si hva som skjer, sier han.

Foruten et par utskudd, er likevel de andre «spåmennene» klare på at gjennomsnittsprisen vil opp 3-5 prosent dette året sammenlignet med 2007.

Huseiernes landsforbunds Peter Batta er et av utskuddene, og spår 15-20 prosent ned. Han har tidligere uttrykt ovenfor NA24 at januarstatistikken vil bli avgjørende for oppfyllelsen av profetiene.

Les mer: Bråstopp i boligmarkedet

- Selg fort som lynet
- De som tror på Batta burde selge fort som lynet, ler Tveter.

For de som tror på flertallet av synserne, mener Tveter det ikke spiller noen rolle når man selger i år, ettersom prisveksten likevel bare vil være moderat. For det blir neppe slik at markedet vil rette seg bare fordi vi skriver januar, bedyrer han.

- Det kan ta noen måneder. Jeg tror vi vært fall må ut i mars, avslutter direktøren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot